Gazete Vatan Logo

Çipras nakavt oldu!

Yunanistan’da pembe vaatler ve ‘Borçları sileceğiz’ sloganıyla iktidara gelen Çipras, AB’ye maaşları düşürme, KDV’yi yükseltme, elektrik zammı içeren bir boyun eğme paketi sunsa da reddedildi

Tüm seçim meydanlarında ‘Kemer sıkmaya son’ diye bağırdı. Asgari ücreti yükselteceğini, yoksullara bedava elektrik ve ulaşım hizmeti verileceğini, banka borçlarını sileceklerini söyledi. Alexis Çipras’ın en önemli vaadi ise ‘Troyka ölmüştür. Borçlarımızı silmek zorundalar’ şeklinde olmuştu. Bu vaadlerle iktidarı Başbakan Antonis Samaras’tan devralan Çipras hükümet programında da kemerlerin 12 milyar euro gevşetileceğini belirtti. Ancak süreç hiç de öyle işlemedi. Almanya Başbakanı Merkel başta olmak üzere AB liderlerinin Çipras’a en ufak bir taviz vermemesi nedeniyle Yunanistan iflasın eşiğine ve euro’dan çıkma noktasına geldi. Çipras sonunda tüm vaadlerini unutup AB-IMF’ye 8 milyar euro’luk bir kemer sıkma paketi sunmak zorunda kaldı. Kendi partisi ve Yunan basını tarafından dahi yerden yere vurulan paket bile AB tarafından kabul edilmedi. Çipras ‘Daha fazlasını yapmalısınız’ cevabıyla tam anlamıyla nakavt oldu. İşte Yunan Başbakan’ın açmazları:

Limanlar, maaşlar, adalar

- Asgari ücreti 751 euro’ya çıkaracağını vaad etmişti ancak o gerçekleşmediği gibi şimdi emekli maaşlarını yüzde 6, çalışanların maaşını ise yüzde 2 azaltmayı taahhüd etmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

- Yoksullara bedava elektrik vaadinin yerini elektrik zammı aldı.

- KDV’lerin düşeceğini verginin zenginlerden alınacağını söylemişti ancak KDV oranının yüzde 13’ten 23’e çıkmasına razı oldu.

- Selamik ve Pire Limanları’nın asla özelleştirilmeyeceğini söylemişti. AB’ye sunulan özelleştirme listesinde bu iki liman en tepede yer aldı.

- Şu ana kadar vergiden muaf tutulan Yunan Adaları da anakara Yunanistan ile eşit şartlara sahip olacak. Yunan Adaları’nda ucuz tatil dönemi kapanacak.

IMF’ye 30 Haziran’a kadar 1.7 milyar Euro ödemesi gereken Yunanistan, Şubat ayından beri Troyka tarafından gerekli reformları yapmadığı gerekçesiyle gönderilmeyen 7.2 milyar euro’luk kredi dilimini alamaması durumunda iflasını açıklayacak.