Gazete Vatan Logo

Çipras: Darbecilerin Yunanistan’da yeri yok

15 Temmuz darbe girişiminde yer alan 8 askerin kaçtığı Yunanistan’ın lideri Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a net mesaj verdi

Çipras: Darbecilerin Yunanistan’da yeri yok

Birleşmiş Milletler Genel Kurul Görüşmelerine katılan Aleksis Çipras ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı görüşmede, darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan sekiz asker gündeme geldi. Yaklaşık iki saat süren görüşmelerde sığınmacı-göçmen konusuyla ilgili AB -Türkiye arasındaki anlaşma ve Kıbrıs sorunu da ele alındı.

Hükümet çevresi tarafından samimi ve olumlu olarak nitelendirilen görüşmelerde sürüncemede kalan konuların diyalog ve anlaşmayla çözülmelerinin gerekli olduğuna fikir birliğinde bulunulduğu açıklandı.

Nautemboriki gazetesine göre Aleksis Çipras darbe girişimine değinirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Sizi iyi gördüğüme sevindim. Türkiye için zor bir deneyimdi. Bizim bu konuda tutumumuz açıktır. Yunanistan hükümeti ve Yunanistan halkı daima seçimle iktidara gelen bir hükümetin yanındadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sekiz Türk askerinin iadesi konusuna değinince, Çipras bu meselenin Uluslararası Hukukunun öngördüğü biçimde çözüleceğini belirtti ve darbe girişimlerini kötülerken “Darbelere karışanların Yunanistan’da yeri yoktur” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kıbrıs sorununu konu eden Çipras, bulunacak çözümün bütün Kıbrıslıların emniyetini sağlayacak biçimde olması gerektiğini söyledi. Ayrıca Yunanistanın sürekli tekrarladığı gibi Türk askerlerinin adadan çekilmelerini talep etti.

İki lider, İzmirde alınan kararların doğrultusunda iki ülkenin işbirliğinde bulunmalarının her iki taraf için de yararlı olacağının altını çizdi. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, ayrıca İstanbul-Selanik tren bağlantısının ve İzmir-Selanik deniz bağlantısının gerçekleştirilmesi konularını görüştüler.