Gazete Vatan Logo

Çipras bankaları kamulaştırabilir

Yunan hükümeti, uluslararası kreditörlerden yeni mali yardım alamaması halinde bankaları kamulaştırıp eski para birimi Drahmi’ye dönmeyi planlıyor.

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle mücadele eden Yunanistan’da hükümet gelecek hafta radikal adımlar atmaya hazırlanıyor. Aylardır Atina’nın Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kreditörlere olan borcunu ödemenin yollarını arayan Başbakan Aleksis Çipras, yeni yardım bulamazsa kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarını ödemek için bankaları kamulaştırmayı düşünüyor.
Hükümete yakın kaynaklar, solcu hükümetin IMF’ye 9 Nisan’da yapması gereken ödeme ile memur maaşları arasında bir tercih yapmak zorunda kalırsa memurları tercih edeceği yorumunda bulunuyor.
İki farklı açıklama
Kaynaklar, Çipras’ın elindeki kısıtlı kaynaklarla iki tarafa da ödeme yapamayabileceğini, bu nedenle hükümetin ortak para birimi Euro’dan çıkarak eski para birimi olan Drahmi’ye geçebileceğini belirtiyor. Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutzis, uluslararası kreditörlerin 9 Nisan tarihine kadar Yunanistan’a yeni yardım göndermemeleri halinde, bu tarihte IMF’e yapmaları gereken 450 milyon Euro geri ödemeyi gerçekleştiremeyeceklerini söylemişti. Maliye Bakan Yardımcısı Dmitris Mardas ise, IMF’ye kredi geri ödemesini tam zamanında yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı