Gazete Vatan Logo

Çipras’a garantörlük çağrısı

Çipras’a garantörlük çağrısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, göreve gelmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiği KKTC’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin ardından basının karşısına çıktı. Kıbrıs sorununda gelinen son aşama hakkında KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’dan bilgi aldığını anlatan Çavuşoğlu, Türkiye’nin garantörlük konusundaki yaklaşımıyla ilgili bir soruya şu cevabı verdi:

‘Şimdi olumlu olmaz’

“Bölgedeki ülkelerde kanlı olaylar yaşanıyor. Kıbrıs’ta bir olay yaşanmıyorsa bu Türkiye’nin garantörlüğü sayesinde oluyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas’a ben, Başbakanı Çipras’a ise, Başbakanımız Davutoğlu, garantörlük konusunun en son görüşülecek bir konu olduğunu ve şimdi gündeme getirmenin müzakerelere olumlu etki yapmayacağını bizzat söyledik. Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerde ilgili Mustafa Akıncı’nın yanı sıra Rum lider Anastasiadis de büyük gayret gösteriyor. Rum ana muhalefet AKEL partisi genel sekreteri Kipriyanu’yu Ankara’ya davet edeceğim. Ankara’da kendisiyle görüşeceğim.”

Haberin Devamı

Rusya’ya özür yanıtı

‘Üzgün olduğumuzu belirttik’

çavuşoğlu Rus uçağının düşürülmesine ilişkin ise “Yaşanan üzücü olayın Rusya ile ilişkilerimizi bozmasını istemiyoruz, diplomasi kanallarının açık olmasını bekliyoruz’’ derken özür beklentisi konusunda da “Üzgün olduğumuzu belirttik” açıklamasını yaptı. Rusya Devlet Başkanı Putin dün “Türkiye’deki üst düzey yönetimden gerçekçi izahat ve özür gelmedi” demişti.