Gazete Vatan Logo

Çipras: 153 milletvekiliyle kendimi güvencede hissediyorum

Çipras: 153 milletvekiliyle kendimi güvencede hissediyorum

Yunanistan başbakanı Aleksis Çipras dün devlet televizyonu ERT’ye verdiği demeçte Die Welt gazetesinde yazılanlar hakkında “Almanya’daki tutucu çevreler Yunanistan Hükümeti aleyhinde konuşma fırsatını kaçırmıyorlar” dedi. Ülkenin çok büyük zorluklardan geçtiğini, ancak bankaların yeniden sermayeleştirilmesiyle Grexit (Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkması) ya da bankadaki yatırımlara el konulması gibi konuların artık söz konusu olmadığını vurgulayan Çipras “Belki birileri kapıdan dışarıya atılanları pencereden geri getirmek istiyorlar” diye ekledi.

Koalisyon hükümeti söylentileri için Çipras, 153 milletvekiliyle kendisini güvencede hissettiğini, diğer partilerin liderleriyle görüşmelerde bulunmak istediğini, ancak bunun onlarla beraber ülkeyi yönetmek istediği anlamına gelmediğini söyledi. “Bu hükümet dört yıllık hükümettir. Muhalefetin sabah akşam hükümetin düşeceğini ve başa geçeceğini hayal etmesi kendisi için pek yararlı değildir” dedi.

Göçmen krizi dolayısıyla alacaklılardan tutumlarını gevşetmelerini istemeyi düşünüp düşünmediği sorulunca Başbakan konunun bütün Avrupa’yı ilgilendirdiğini, maliyetin dayanılmaz olduğunu, 500 milyon euro’yu bulan bir plan düzenlediğini ve bunu ilgililere sunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

AB'nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex’i eleştiren Çipras şimdiye kadar Yunanistan’ın taleplerine karşılık vermediğini söyledi. Paris’teki teröristler için de “Biz burada işimizi gerektiği gibi yaptık, bizden sonra teröristler bütün Avrupa’dan geçtiler” dedi ve “Maksat Türkiye’den gelenlerin sayısının azalmasıdır. Yunanistan insan deposu olamaz. Ya ülkelerine dönecekler, ya da diğer Avrupa ülkelerine bölüştürülecekler” diye ekledi.

“Herkes kendi ülkesinin çıkarlarına bakıp duvarlar örerse Avrupa hayali sönecektir” diyen Aleksis Çipras, Fransa’daki seçimlerde Le Pen’in kaydettiği başarıyı her an patlamak üzere olan bir bombaya benzetti ve şöyle devam etti:

“Avrupa meselelerini tek başına çözebilir. Ancak IMF bir taraftan bizden kabul edemeyeceğimiz kadar sert reformlar istiyor, diğer taraftan ortaklarımızdan borç hakkında kabul edemeyecekleri çözümler bekliyor.”

Haberin Devamı