Gazete Vatan Logo
Magazin Cinselliğe güç katan öneriler

Cinselliğe güç katan öneriler

Cinselliğe güç katan öneriler

Mevsim geçişleri hem bitkinlik, halsizlik yaratıyor hem de cinsel enerjiyi düşürüyor. Cinsel isteksizlik sıklaşıyor, cinselliği devam ettirmede motivasyon eksikliği görülüyor. İşte size sonbaharda cinsel enerjinizi artıracak, ilişkinize heyecan katacak öneriler.

1. Sağlık sorunlarınızı kontrol ettirin

Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları, yüksek kolesterol, kanser, hormonsal dengesizlikler, jinekolojik sorunlar, enfeksiyonlar ve depresyon gibi sağlık sorunları kadınlarda libido düşüne, orgazm ve uyarılma sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle var olan sağlık problemlerinizi kontrol ettirin.

2. Kullandığınız ilaçları gözden geçirin

Bazı tansiyon ilaçları, depresyon ve endişe ilaçları, uyku hali yaratan sedatifler ve bazı hormon ilaçları cinselliğinizi etkileyebilir.

Yeni başladığınız bir ilaç sonrası istek ve uyarılma sorunları yaşıyorsanız hekiminize danışın. İlaç tipi, doz ve kullanım şeklinde değişiklik yapılabilir. Antidepresan ilaçlar ilaçları kullanırken de cinsel performansınız arttıracak yöntemler vardır.

Haberin Devamı

3. Sağlıklı bir kilo aralığına inin

Seks hormonlarının optimum çalışması için vücut kitle endeksinizi (kilo/boy) 25’in ve bel çevrenizi 80 cm altında tutun.

4. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı yapın

Hormon fonksiyonlarınızı olumlu yönde etkileyecek Akdeniz mutfağına ağırlık verin. Cinsellik öncesi ağır-yağlı-tuzlu-şekerli yiyeceklerden kaçının. Taze sebze-meyve ve balık ürünlerine ağırlık verin.

5. Kötü alışkanlıklarınızı bir an önce bırakın

Sigara içen kadınlarda cinsel bölgede uyarılma düşer. Sigarayı bırakın, alkolü kısıtlayın.

6. Düzenli ve hafif tempoda egzersiz yapın

Her gün 30-60 dakikalık yürüyüşler yaparak cinsel bölge damarlarını canlandırın. Bu yürüyüşleri eşinizle beraber yapıp ilişkinize keyif de katabilirsiniz.

7. Stresinizi yönetin

Günlük yaşadığınız stresin kökenini saptamaya çalışın. Değiştirebileceğiniz stres kaynaklarını bulup değiştirin. Depresyon ve mevsimsel kış depresyonuna karşı dikkatli olun. Yoga, nefes çalışmaları gibi rahatlatıcı çalışmaları öğrenin.

Haberin Devamı

8. Kasları çalıştırın

Cinsel bölgedeki kaslar cinsel bölgedeki hislerin oluşmasında, uyarılmanın, kayganlığın ve orgazmın gelişmesinde etkili. Bu kaslar yetersiz çalıştığında cinsel zevk düşüyor. Özel çalışmalarla cinsel kasları kuvvetlendirebilirsiniz.

9. Uyku sorunlarınızı doğal yöntemlerle çözün

Uyku sorunları cinsel fonksiyonları azaltabilir, sizi yorgun ve bitkin bıra kabilir. Düzenli ve kaliteli bir uyku düzeni edinin.

10. Resetleyin

Cinselliğe başlarken aklınızın rahat olduğundan emin olun. Cep telefonu, kapı gibi rahatsız edici faktörleri kaldırın. Sadece eşinizin dokunuşlarına ve hislerinize odaklanın.

11. Cinsel sorunları alınyazısı kabul etmeyin

Cinsel sorunu olan kadınların yaklaşık yüzde 90’ı doktora başvurmuyor. Her türlü cinsel sorununuzun, cinsel isteksizlik, uyarılma güçlüğü, orgazm sorunu, cinsel ağrı gibi sıkıntıların bir tedavisi olduğunu unutmayın. Önemli olan zamanında doktorunuza başvurmanızdır.

12. Yatak odanızı keyifli hale getirin

Yumuşak bir ışık, rahat bir yatak, sevdiğiniz bir müzik cinselliği aktive eden sinirleri ateşler. Böylece cinsel isteğinizin uyanması ve cinselliğe konsantre olmanız kolaylaşır.

Haberin Devamı

13. Zevke odaklanın

Hoşlandığınız davranışları, beklentilerinizi ve arzularınızı eşinizle paylaşın. Yavaş ritmik dokunuşlar ile cinselliğe başlayıp haz alarak tamamladığınızda cinsel motivasyonunuz da yükselecektir.

14. Engelleri kaldırın

Cinsellikte ağrı yaşamak, kasılma veya vajinismus sorunu, kuruluk şikayeti, gecikmiş orgazm en önemli cinsel istek düşmanlarıdır. Bu sorunlar için mutlaka yardım alın.

15. Kendi reçetenizi kesinlikle yazmayın

Cinsel sorunların tedavisinde el altından veya internet üzerinden satılan sahte veya kopya ilaçlara karşı tedbirli olun. Bu ilaçlar allerjik reaksiyonlara ve enfeksiyonlara neden olabilir. En iyi ihtimalle zarar vermeseler de “bu ilaçlar bile işe yaramıyorsa benim cinsel sorunumun çözümü yok” inancı doğuruyor.