Gazete Vatan Logo

Cinsel tacizden 7 kişiye müebbet!

Tahrir Meydanı’ndaki gösterilerde kadınlara yönelik cinsel tacizde bulunan yedi kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mısır’da başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’ndaki gösterilerde kadınlara yönelik cinsel tacizde bulunan yedi kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

GELİŞME, mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 90’ın üzerinde aldığı tartışmalı oyla iktidara gelen Abdülfettah El-Sisi yönetiminin cinsel taciz vakalarında cezaları yükseltme politikasının ilk ağır kararı oldu. Yedi sanık, Sisi’nin geçen ayki zafer kutlamaları sırasında dahil olmak üzere dört ayrı gösterideki olaydan yargılandı. Dün, ulusal yayın yapan kanalda sanıklardan beşinin Sisi’nin seçim kutlamaları sırasında yaptıkları taşkınlık ve cinsel taciz nedeniyle müebbete çarptırıldığı açıklandı. Bir sanık 40 yıla, bir diğer sanık ise 20 yıl hapse mahkûm edildi.

TARTIŞMA YARATIYOR

Hükümlerin, Mısır yönetiminin ülke çapında kadınlara yönelik tacizlere karşı önlem almadığı ve bu sorunla mücadele etmediği yönündeki uluslararası kamuoyundaki eleştirileri hafifletmesi bekleniyor. Zira, Sisi, kendi seçim kutlamaları sırasında yedi şüphelinin gözaltına alınmasının ardından bizzat İçişleri Bakanı’na cinsel tacizle mücadele etme emri vermişti. Öte yandan, Mısır’da taciz davası sonucu dahil yargı kararları şaibeli oldukları öne sürülerek tepki uyandırıyor. Geçen yıl 3 Temmuz’da, ülkenin 30 yıl sonra demokratik yollarla seçilen ilk lideri Muhammed Mursi’yi askeri darbeyle indiren Sisi rejimi, yargıyı etki altına alarak keyfi yargılama yapmakla suçlanıyor. Keza, bu tepkilerde Mursi’nin de dahil olduğu Müslüman Kardeşler örgütü üyesi ve destekçilerinin yargılandığı ve çok sayıda kişinin idam cezalarına çarptırıldığı davalar büyük rol oynuyor.

Haberin Devamı