Gazete Vatan Logo

Cinsel taciz videosu paylaşan kadın oyuncuya iki yıl hapis

Bir bankada başına gelenleri kayda alıp sosyal medya hesabından yayınlayan Amal Fathi, ayrıca tazminat cezası da aldı.

Cinsel taciz videosu paylaşan kadın oyuncuya iki yıl hapis

Mısır’da yaşadığı cinsel tacizi anlatan videoyu sosyal medya hesabından paylaşan sinema oyuncusu Amal Fathi, 'yalan haber yaydığı' gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mısırlı ünlü kadın oyuncu Fathy, geçtiğimiz mayıs ayında bir bankada uğradığı cinsel tacizi sosyal medya hesabından yayınladığı bir videoda ifşa ederek, hükümeti kadınları koruma noktasında eleştirmişti. Söz konusu olayın sosyal medyada yayılmasının ardından evine yapılan baskınla gözaltına alın kadın oyuncu hakkında 'Mısır halkını alenen aşağıladığı' ve ‘yalan haber yaydığı' gerekçesiyle dava açılmıştı. Davanın görüldüğü mahkeme, Fathy'i her iki suçlamadan dolayı birer yıl hapis cezasına mahkum etti. Mahkeme, ayrıca Fathy'nin kamuoyunu aşağıladığı gerekçesiyle 10 bin Mısır Lirası ödemesine hükmetti.

Lübnanlı turist Mona al-Mazbouh, geçtiğimiz Temmuz ayında Mısır’da yaşadığı talihsiz olayları video çekerek sosyal ağlarda paylaşması sonrasında 8 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Uluslararası Af Örgütü de cezayı kınadı

Haberin Devamı

Fathy'nin hapis cezasına tepki gösteren çok sayıda kadın derneği ise mahkemenin bu kararını kınadı. Fathy'e destek veren Uluslararası Af Örgütü de söz konusu kararın kabul edilemez olduğunu duyurdu. Örgütün Kuzey Afrika kampanyaları direktörü Najia Bounaim kararı haksızlık olarak nitelendirdi. Bounaim, Fathy'nin dünyaya gerçeği söyleyen ve Mısırlı kadınların güvenliğini önceleyen bir insan hakları savunucusu ve cinsel taciz mağduru olduğunu belirtti. Bounaim, " Fathy bir suçlu değildir ve o cesareti için cezalandırılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Mısırlı kadınların 'tamamı' cinsel saldırıya uğruyor

Birleşmiş Milletlerin 2013’te yayımladığı raporda, Mısırlı kadınların yüzde 99,3'ü kamusal alanda cinsel tacize uğradıklarını ifade ediyor.

Thomson Reuters Vakfı’nın 2017'de yaptığı ankete göre, başkent Kahire kadınlar için Delhi ve Sao Paulo’da sonra dünyanın en tehlikeli kenti. Söz konusu ankette İstanbul kadınlar için en tehlikeli 6’ncı kentti.

2013 yılında gerçekleşen askeri darbe sonrası iktidara gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, seçim öncesi yaptığı konuşmalarda ülkede kadınların güvenliğini sağlama ve tacizle mücadele sözü vermişti.

Haberin Devamı

Euronews