Gazete Vatan Logo

Cinsel iletişimde altın kurallar

Eşinizle cinsel iletişim kurmanız cinsel hayattaki tatmininizi arttırıyor. Erotik yönden daha fazla yakınlaşmanızı, daha zevkli bir cinsel rutin yaratmanızı ve cinsel sorunları daha kolay aşmanızı sağlıyor. Sağlıklı bir cinsel iletişim kurarken dikkat etmeniz gerekenler var...

Cinsel iletişimde altın kurallar

Cinsellikte geri bildirim çok önemli

Cinsel hayatınızda nelerin yolunda gittiği veya çift olarak nelerin size uygun olmadığını ancak konuşarak anlayabilirsiniz. Düzenli olarak cinsellikte sizi nelerin memnun ettiğini, eşinizin hoşlandığınız davranışlarını, hangi yaklaşımlardan daha çok memnun kaldığınızı eşinize iletebilirsiniz. Geri bildirim yaptığınızda, özellikle eşinizin hangi davranışlarının tatmininizi arttırdığını söylediğinizde eşiniz seksüel davranışlarını bu yönde geliştirmeye daha motive olacaktır.

Sandviç metodu ile yapıcı eleştirici

Bu metodda önce eşinizle veya eşinizle olan seks düzeninizle ilgili memnun olduğunuz noktaları ifade eder, ardından keyif almadığınız yönleri belirtir ve en sonunda bu durumu nasıl daha iyi yönde geliştirebileceğinizi veya olumlu yönde düşündüğünüz bir başka noktayı ifade edersiniz.

Biyolojik farkları bilmek gerekli

Cinsellik sırasında erkek vücudunda yoğun şekilde testosteron salgısı oluşurken, kadın vücudunda oksitosin artar. Bu durumda seks sonrasında erkeklerde uyumak veya televizyon izlemek gibi bireysel davranışlar oluşurken, kadınlar partnerleriyle sarılmak ihtiyacını duyar.

Haberin Devamı

Problemlerinizi abartmadan ifade edin

Vücut diline önem verin

İletişimde konuşmak önemli ancak iletişimin büyük kısmı sözel olarak gelişmiyor. Vücut diliniz, ses tonunuz, mimikleriniz sözcüklerden ve konuşmaktan çok daha fazla düşünce ve duyguları karşınızdakine yansıtıyor. Cinsellikte de durum aynı. Seks sonlandığında eşinize zevk aldığınızı söyleyebilirsiniz ancak vücut diliniz, ses tonunuz, yüz mimikleriniz sözlerinizi desteklemiyorsa eşinizin gerçek hislerinizi anlaması kaçınılmazdır. Bu nedenle aslında seks sırasında tüm düşünce ve duygularınız bir şekilde siz farkında olmasanız da partnerinize yansır. Seks hakkında konuşurken, seksi veya partnerinizi eleştirirken hem kelimeleri dikkatli seçmeli hem de tüm vücudunuzla verdiğiniz mesajı desteklediğinizden emin olmalısnız.

Seks sorunları varsa...

Çoğu çift seks hakkında konuşmaktan kaçınıyor ve ancak bir cinsel sorun varlığında iletişim yoluna gidiyor. Seks konularında iletişim kurmaya alışkın değilseniz, seks sorunlarıyla ilgili konuşurken iletişimin tartışmalara dönüşmesi söz konusu olabiliyor. Cinsel sorunlarınız özellikle bir süredir devam ediyorsa içinizde pek çok duygu birikmiş olabiliyor. Öfke, kırgınlık çekiciliğini yitirmiş hissetme gibi hisler bir anda konuşulduğunda iletişime zarar veriyor. Bu durumda gerçekte olanla sizin ifade ettikleriniz farklı olabilir. Gerçeklere sadık kalın. Problemlerinizi abartmadan ifade etmeye çalışın.

Haberin Devamı

Fikir ayrılıklarında “sen” değil “ben”

Fikir ayrılıklarında hemen ve aşırı tepki vermekten kaçının. Eşinizle aynı fikirde olmasanız bile onun hislerine duyarlı davranın.