Gazete Vatan Logo

Cinsel fonksiyonu da bozuyor

Her iki kişiden birinin problemi olan şişmanlığın kısırlıktan kansere pek çok hastalığa yol açtığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, fazla kilonun cinsel fonksiyon kusurlarının da sebepleri arasında olduğunu söyledi.

Şişmanlık sadece görüntü bozukluğuna neden olmuyor aynı zamanda bütün iç organlarda ciddi tahribat yapıyor. Organların çevresinin yağlanmasına neden oluyor. Karaciğer, pankreas, kalp, yumurtalıklarda ciddi tahribatlar yapıyor. Aynı zamanda yağ hücresi büyüdükçe oradan sentezlenen hormonlarda ve iltihap yapan ara maddelerde birikme oluyor. Kilonun, özellikle cinsiyet hormonları olan östrojen ve testosteron düzeylerinde dengesizliği neden olduğunu vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, “Bu durum yumurtlama fonksiyon bozukluğuna, kısırlığa, erkeklerde kadın tipi memeler oluşmasına ve cinsel fonksiyon kusurlarına sebep oluyor. Yağ hücrelerinden sentezlenen birçok iltihap maddesi başta damar duvarı olmak üzere hücrelerde zararlı maddelerin birikimine yol açıyor. Erkeklerde prostat ve bağırsak kanseri kadınlarda yumurtalık ve meme kanseri sıklığı artıyor” diyor.

Çok sayıda araştırmanın %10’luk bir kilo kaybının bile eşlik eden hastalıkların iyileşmesinde önemli rol oynadığına dikkat çeken Dr. Kaya, kilo kaybı sırasında uygulanacak beslenme stratejilerinin de büyük önem taşıdığını söylüyor. “Uzun yaşama çalışmalarında, özellikle beslenme yetersizliği yapmayacak bir kalori kısıtlamasının bu konuda çok etkili olduğu gösterildi” diyen Dr. Kaya’nın bu konudaki yorumu: “Mesela dünyanın en uzun yaşayan insanlarının (Okinowa Adasındaki yerliler) günümüz insanın üçte biri kadar bir kalori aldığı biliniyor. Yine Amerika’da Barbara Hansen ve arkadaşlarının maymunlar üzerine yaptığı bir araştırmada; maymunların günlük kalori alımları beslenme içeriği değiştirilmeden %30 azaltıldığında ömürleri %30 uzuyor. Kalori kısıtlaması yapılan bu maymunların 23 yıılık ömrü 30 yıla uzadı. Çevresel faktörleri hesaba katmazsak insanların ortalama yaşam süresinin 120-140 arasında olabileceği ile ilgili çeşitli görüşler var.”

Haberin Devamı

ÖMRÜ KISALTAN EN ÖNEMLİ FAKTÖR KİLO

Haberin Devamı

Her ne kadar çok yemek yaşlanmanın en önemli nedenlerinden biri ise de stres, sigara, hareketsizlik, kirli hava, kirli su, alkol ve uykusuzluğun da kısa ömürde etkili olduğu biliniyor. Ancak Dr. Kaya, vücuda en büyük hasarı çok ve sık yemenin verdiğini söylüyor: “Vücut fazla alınan şekeri, yağı, karbonhidratı kullanmaya ve işlemeye çalışıyor. Bu işlemler sırasında da hücrede çok fazla serbest radikaller birikiyor. Bu serbest radikaller vücudu yaşlandıran ve hücreye zarar veren maddeler aslında. Her ne kadar vücut kendi savunma sistemleri ile bu maddeleri temizlese de temizleme hızı azalabiliyor ve bu maddeler vücutta daha çok birikerek yaşlanma sürecini tetikliyor. Çok fazla besin tüketiminin yaşlanmaya insülin ve IGF_1 üzerinden de tetiklediği ile ilgili de görüşler var. Sonuçta beslenme yetersizliğine yol açmayacak bir kalori kısıtlaması yapmak, bugün bir canlının yaşam süresini uzatan en güvenilir bilgi.”

Haberin Devamı

“SAYARAK KİLO KONTROLÜ YAPABİLİRSİNİZ”

Dr. Ayça Kaya, kendisinin geliştirdiği sayarak zayıflama sistemini de tüm besin guruplarının dahil olduğu, günlük yaşamda uygulanabilecek hem dengeli beslenme hem de kalori kısıtlaması yaptırabilecek bir beslenme modeli olduğunu söylüyor.

Bu beslenme modelinde tüm besin guruplarının kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, eşlik eden hastalıklarına ve metabolizmasına göre ne kadar tüketmesi gerektiğini öğreten Dr. Kaya, “Sayarak zayıflama yöntemi aslında bir kalori sayma yöntemi değil, hangi besin grubundan ne kadar tükettiğinin kişiye farkındalığını gösteren bir sistem. Bu beslenmede kişi bütün besin guruplarından miktarı az ama çeşidi bol beslendiği için hiç bir vitamin, mineral, besin eksikliği yaşamıyor. Dünyada uzun yaşamanın sırrı olan kalori kısıtlaması yapmanın bir yöntemi olarak da sayarak zayıflama yöntemi düşünebilir” ifadesini kullanıyor.