Gazete Vatan Logo

Cinsel ağrı psikolojik değildir

Şiddetli cinsel isteksizlik yaşadığını belirtip aslında gizliden gizliye uzun yıllar boyunca ağrı yaşayan pek çok kadın var. Ancak cinsel ağrının psikolojik olarak görülmesi tanı ve tedavi sürecini zora sokuyor. Yurtdışında yapılan çalışmalar cinsel ağrı yaşayan kadınların neredeyse yüzde 40’ının tedavi arayışına gitmediklerini gösteriyor.

Her kadın bazı dönemlerde ağrı yaşayabilir

Cinsel ağrı denilince akla ilk olarak vajinismus geliyor. Vajinismus vajinanın ilk üçte bir bölümünde meydana gelen kasılma nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşememesi durumu. Bu durum gerçekten de ülkemizde oldukça yaygın. Ancak bunun dışında da değişik şekillerde ortaya çıkan ve süre, şiddet, ağrının yeri anlamında farklılık gösteren cinsel ağrı tipleri var. Amerika’da 1000 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada kadınların yaklaşık yüzde 30’unun hayatlarının bir döneminde ağrı yaşadıkları gösterildi. 5000 kadın üzerinde yapılan başka bir çalışmada kadınların yüzde 15’i keskin, kronik ve üç aydan uzun süren ağrı yaşadıkları ortaya kondu. Menopoz sonrasında ise yüzde 45’lere varan oranda cinsel ağrı şikayetine rastlanıyor. Yine doğum sonrasında, emzirme döneminde, bazı hastalıklarda (örneğin jinekolojik sorunlar, vajinal enfeksiyonlar gibi), çeşitli ilaçların kullanımında ve vajinal kuruluğun olduğu zamanlarda ağrı artabiliyor.

Haberin Devamı

Cinsel ağrı pek çok şekilde gelişebilir

Cinsel ağrı cinsel birleşmeye başlar başlamaz veya cinsel birleşme sırasında görülebiliyor. Bu ağrılar bazen ilişki sonrasında da devam ediyor. Kimi ağrı sorunu ısrarcı şekilde devam ederken, kimisi düzelme dönemlerinin ardından tekrarlıyor. Cinsel ağrı cinselliğin başından itibaren oluşabileceği gibi sonradan da gelişebiliyor. Yine yerleşim olarak baktığımızda ağrı vajina girişinde meydana gelebileceği gibi daha derin bölgelerde de ortaya çıkabiliyor. Bazen vajina girişindeki belli bir bölüm aşırı hassas oluyor, bazen de ağrı yaygın seyrediyor. Gördüğünüz gibi cinsel ağrının pek çok şekli var. Şikayetinize ve muayene bulgularına göre tanınız ve tedaviniz şekillendiriliyor.

Haberin Devamı

Ağrı kasılma yaratır

Cinsel ağrı problemindeki önemli bir nokta hemen hemen her ağrının kasılma sorununa da yol açıyor olması. Sonuçta cinsellikte bir kez canı yanan bir kadın, bu sorunun tekrarlamasından çekinerek, korkarak fark etmeden kendini kasabiliyor. Bu durumda vajina girişi daraldığından ağrı şikayeti şiddetleniyor. Bazen ilk şikayet olmasa bile bazı hastalar ağrı nedeniyle vajinismus olabiliyor.

Cinsel ağrı psikolojik midir?

Uzun yıllar boyunca cinsel ağrı şikayetlerinin tamamen psikolojik olduğu ifade edildi. Ancak bu doğru değil. Cinsel ağrı çok hassas bir konu. Cinsel ağrıya pek çok duygusal faktör eşlik ediyor. Ancak hastalar fizyolojik bir ağrı ve acı hissi yaşıyorlar. Yani cinsel ağrı insanın kafasında yarattığı bir şikayet değil. Cinsel ağrı şikayetinin tıbbi bir problem olarak ele alınması bile hastalara inanılmaz bir rahatlama hissi verebiliyor.

Nasıl tedavi edilir?

Cinsel ağrıya neden olabilecek pek çok sorun var. Kuruluk şikayeti, kasılma sorunu, yeterli ön hazırlık yapılmaması gibi sıkıntılar bunun yanında, vajinal enfeksiyonlar, alerjiler, hormonsal problemler, damarsal-nörolojik sorunlar ve daha pek çok organik sorun vajinal ağrı yaratabiliyor. Depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar, ilişki sorunları, olumsuz bir cinsel geçmiş gibi pek çok faktör de ağrı riskini arttırıyor. Bu durumda ağrıya neden olacak olası nedenler araştırılıp size özel bir plan oluşturuluyor. Ağrı tedavisinde özellikle kas eğitimleri, cinsel bölge sağlık ve hijyeninin geliştirilmesi önem taşıyor.

Haberin Devamı

Bunlara dikkat

- Cinsel ağrı uzun süre devam ettiğinde cinsel isteksizlik, cinsellikten soğuma yaratabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden yardım alın.
- Uzun ve kaliteli bir önhazırlık, önsevişme dönemi en önemli ağrı kesicilerden biridir.
- Tam kayganlığın oluşması ağrıyı azaltmak için gereklidir.
- Cinsel ağrıda daha uzun bir hazırlık dönemi ardından daha yavaş, daha kontrollü cinsel davranışların uygulanması gerekir.
- Ağrı sorununda size özel bazı pozisyon önerileri olabilir.
Cinsel ağrı:
- Vajina girişinde veya daha derinde hissedilebilir.
- Vajina girişinde sadece bir bölüm acı yaratabilir veya ağrı daha yaygın olabilir.
- Cinsel ilişkiye başlar başlamaz veya daha sonrasında oluşabilir.
- Ağrı cinsellik sonrasında devam edebilir.
- Ağrı nedeniyle kasılma şikayeti görülebilir.
- Ağrı cinsellikten soğuma, cinsel isteksizlik veya cinsellikte konsantre olamama sorunlarına yol açabiliyor.

Haberin Devamı