Gazete Vatan Logo
Magazin Cinsel ağrı dosyası

Cinsel ağrı dosyası

Türkiye’de kadınlar arasında en sık görülen cinsel sorunlardan biri cinsel ağrı. Cinsel ağrı hem seksten soğumaya yol açıyor ve cinsel isteksizlik yaratıyor hem de eşleri birbirinden uzaklaştırıyor. Bu yazımızda sık görülen cinsel ağrı nedenlerine yer verdik.

Cinsel ağrı dosyası

1-Şiddetli kasılma: Ülkemizde kadınların büyük bölümü seks sırasında kasılma şikayeti yaşıyor. Türkiye’de kadınlarda en sık görülen cinsel sorun cinsel ilişkiye müsaade etmeyecek ölçüde kasılma yani vajinismus. Kasılma altta yatan cinsel ağrı yaşama korkusundan da kaynaklanabiliyor. Bu durumda özellikle ilk birliktelik anında ve devamındaki ilişkilerde devam eden kasılma ve ağrı oluşuyor. Bazen de cinsel ağrı (örneğin kuruluk, vajinal veya idrar yolu enfeksiyonları, cinsel bölgenin dış kısım cilt problemleri gibi) kasılmaya yol açıyor. Kasılma sorununun önüne geçmekteki esas nokta vajinal kasların eğitimi. Bu kasların eğitimi ile kasılmayı fark etmek ve bu kasılmayı gevşetebilmek mümkün oluyor. Eğer altta yatan ve cinsel ağrı yaratan faktörler varsa bunlar da çözümleniyor.

2-Kuruluk: Yapılan çalışmalar cinsel olarak aktif kadınların en azından hayatta bir kez cinsel bölge-vajinadaki yırtık veya sıyrıklarla karşılaştığını gösteriyor. Bunun en önemli nedeni vajinal kuruluk. Özellikle menopoz sonrasında ve emziren annelerde değişen hormon seviyeleri vajinal kuruluğa yol açabiliyor. Yine cinsel uyarılmanın oluşmaması, yetersiz önsevişme, travmatik cinsel birliktelikler de cinsel bölgeyi zedeleyebiliyor. Bu durumda mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor. Özellikle kuruluk şikayetinde sistemik veya lokal destekler kullanmak gerekiyor. Hormonsal takviyelerin yanında kayganlaştırıcı jel ve kremler de işe yarıyor. Önsevişmenin yeterli sürede olması, doğru tekniklerin uygulanması cinsel bölge kanlanmasını arttırarak doğal kayganlığı artırıyor. Yırtık ve sıyrıklar için doku destekleyici tedaviler (ve bazen de antibiyotikler) kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

3-Enfeksiyonlar: Vajinal enfeksiyonlar kadınlar arasında çok yaygın. Bakteri veya mantar enfeksiyonları tekrarlayabiliyor. Bu enfeksiyonlar cinsel bölge dokularının -özellikle vajina girişinin- hassaslaşmasına yol açıyor. Dolayısıyla cinsellik sırasında hassaslaşma, ağrı, yanma, sızı görülebiliyor. Vajinal enfeksiyonların tedavi edilmesi, cinsel bölge dokularının sağlıklı ve travmaya dirençli olması açısından önemli. Yine cinsel yolla bulaşan hastalıklarda da lezyonlar ağrı yaratabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonları ve sistit de önemli bir ağrı nedeni. Bu problemlerin tedavisi ağrı açısından önem taşıyor.

Haberin Devamı

4-Cinsel hijyen yanlışları: Yanlış cinsel hijyen önemli bir ağrı nedeni. Kokulu temizlik ürünleri, deodorant-sprey kullanımı ve vajinayı içeriden temizleme alışkanlığı (yani vajinal duş) vajina PH dengesini bozuyor.

Temizlik sırasında arkadan öne kuralına uymamak, cinsel bölgeyi aşırı yıkamak, ıslak mayo- kıyafetlerle kalmak, cinsel bölgede baskı ve sürtünme yaratacak egzersizler de yanlış cinsel hijyen alışkanlıkları.

5-Bazı hastalıklar: Bazı cilt hastalıklarında, bağışıklık sorunlarında (örneğin enflamasyonlu kolit -Crohn veya ülseratif kolit gibi), ağrılı hastalıklarda da yanda cinsel ağrı görülebiliyor. Bu noktada var olan hastalığın tipine göre cinsel ağrıyı hafifletici bir tedavi seçiliyor.

KENDİNİZE BU SORULARI SORUN:

Haberin Devamı

Cinsel ağrınızı tanımlamaya başlamanız tanı ve tedavinizdeki ilk adım. Bunun için aşağıdaki soruları bir rehber olarak kullanabilirsiniz. Devam eden cinsel ağrıda mutlaka yardın alın.

Ağrınız ne zaman oluşuyor (örneğin cinsel birleşmeden önce mi, cinsel birleşme sırasında mı yoksa sonrasında mı?)

Ağrınız belli bir bölgede mi yoksa yaygın mı?

Dokunulduğunda mı ağrınız var yoksa sürekli devam mı ediyor?

Ağrınızın hafiflediği veya şiddetlendiği zamanlar oluyor mu?

Ağrınız nedeniyle seksten kaçınıyor musunuz?