Gazete Vatan Logo

Çinliler otoları çiftleştirdi

‘New Energy Concept Car’ adlı model, otomobillerin birbiriyle çiftleşeceğini gözler önüne serdi

Çinli Chery geliştirdiği ‘New Energy Concept Car’ isimli modeliyle gelecekte otomobillerin birbiriyle çiftleşeceğini gözler önüne serdi. ‘Bulut’ teknolojisi gibi çalışan bir sistemle, araçlar aynı bölgede ise birbirini görebiliyor, bilgisayar aynı güzergaha gittiğini anlarsa, otomatik olarak birbirlerine bağlanıyorlar.
ÇİN’de önceki gün uluslararası basın için kapılarını açan ve bugünden itibaren 2 Mayıs’a kadar otomobilseverler tarafından takip edilecek Uluslararası Pekin Otomobil Fuarı’nda gelecek hakkında ipuçları veren birbirinden ilginç konseptler büyük ilgi çekti. Daha çok Tokyo fuarında alışık olduğumuz bu teknolojik araçların bugün dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de de sergilenmesi dünya otomotiv devlerinin bu pazara bakışını da çok net ortaya koydu. Özellikle teknolojik yenilikleriyle öne çıkan Japon markaların Çin pazarına özel geliştirdikleri konseptler dikkat çekerken, Chery, BYD gibi Çinli markalarda hızlı gelişimlerini Pekin’de gözler önüne serdi.
Chery’den ilginç konsept
Çinli Chery, Pekin fuarında iki farklı konsept araç sergiledi. TX SUV isimli konsepti yeni nesil 4 çeker modeli hakkında ipuçları verirken, ‘New Energy Concept Car’ isimli modeli ise fuarın en ilgi çeken konseptlerinden biri oldu. Sadece bir otomobil olmayan, yeni çözümler sunan araç birbirine geçerek ilginç bir görüntüde oluşturuyor. İlk etapta bir yumurtayı andıran araç, harekete geçtiğinde ön tekerlekleri sihirli bir şekilde ortaya çıkıyor. Araç seyir halindeyken ise benzer başka bir araçla adeta bir tren gibi iç içe geçiyor.
Bulut teknolojisi gibi
Chery yaptığı açıklamada bu sistemin aynı bilgisayardaki bulut teknolojisi gibi çalıştığını belirterek, “Araçlar aynı bölgede ise birbirini görebiliyor. Eğer bilgisiyar araçların aynı güzergaha gittiğini anlarsa, otomatik olarak birbirlerine bağlanıyorlar” yorumunu yapıyor. Bu akıllıca fikir kuşkusuz ilk kez Chery tarafından ortaya atılmadı. Daha önce bu konuda bir çok tasarım yapıldı. Ama Chery’nin bunu konsept olarak göstermesi ilgi çekti. Şimdi gözler bu tip bir sistemin hayata geçip geçmeyeceği yönünde. Ama şu bir gerçek fuarda birbirine geçen bu araçlar ilgi çeken bir görüntü oluşturdu.

Victoria Beckham imzalı Evoque

RANGE Rover çok beğenilen Evoque modelinin Victoria Beckham destekli yeni versiyonunu Pekin’de tanıttı. Kadınların çoğu için stil ikonu Victoria Beckham’la beraber yaratılan Evoque kendisini mat gri rengi üzerine parlak siyah parçalar ve 20 inçlik jantlarla farklılaştırmış. Kabine gelince Victoria Beckham’dan beklenen lüks dokunuşu kendini belli ediyor, deri ve süet kaplı koltukla, konsolda alüminyum/piyano siyahi ekler ise aracı tamamlamış. Buna ek olarak araçla birlikte Victria Beckham imzalı 4 parçalık bavul seti ve kullanım kılavuzu da veriliyor. Sadece 200 adet üretilecek Victoria Beckham destekli Evoque Special Edition İngiltere’de 79 bin 995 pound’dan satışa sunulacak. Yani normal değerinin yaklaşık 3 katı.

Çin, 8 yılda 40 milyon

18 milyon aracın satıldığı dünyanın en büyük pazarı Çin’e ilişkin tahminler otomotiv devlerinin bu pazara ilgisini de net olarak ortaya koyuyor. Otomotiv uzmanları, en muhafazakar tahminle 2020 yılında Çin’de satışların 30 milyon adede çıkacağını belirtirken, iyimser öngörüler ise Çin pazarının 8 yıl sonra 40 milyon adede ulaşacağını gösteriyor. Çin’de önümüzdeki dönemde elektrikli ve hibrid yani çevreci araçların popüler olacağı ifade edilirken, Çin’de bu tip araçlar için 14 milyar dolar kaynak ayrılacağı ve 2020’de yollarda gezecek çevreci araç sayısının 5 milyon adedi bulacağı tahmin ediliyor.

Çin’in Prius’u

JAPON Toyota, Pekin fuarında, ‘Dear Qin’ ile ‘Yundong Shuangqing’ isimli konsept modellerini tanıttı. Hatchback ve sedan olmak üzere iki farklı kasa tipiyle sergilenen ‘Dear Qin’ konseptinin 2013 yılında pazara sunulması bekleniyor. Toyota’nın sadece Çin pazarı için geliştirdiği ve Çin’de üreteceği ‘Yundong Shuangqing’ konsepti ise dünyada yoğun talep gören Prius gibi hibrit bir araç.

Minibüsün Maybach’ı

MERCEDES, Viano’nun ‘Vision Diamond’ isimli lüks konseptini sergiledi. Minibüslerin ‘Maybach’ı olarak adlandırılan aracın içi en lüks malzemeler, masaj yapan koltuklar, 40 inç televizyon, Bang&Olufsen müzik sistemine sahip.

2013’te yola çıkacaklar

HONDA, fuarda iki farklı konsept modeli tanıttı. ‘Concept C’ ve Concept S olarak adlandırılan hibrit araçların en önemli özelliği 2013 yılında Çin’de piyasaya sunulacak olması. Bu kadar kısa sürede hayata geçirilecek araçlarla Honda, hızını ortaya koyacak.araç satışına ulaşabilir

Ejderha modeller

BU yıl ‘Ejderha Yılı’nı kutlayan Çin’de, bunun etkileri fuarda kendini gösterdi. Chrysler’den Aston Martin’e kadar bir çok firma, ‘Ejdarha Yılı’na özel araçlar geliştirdi. Scania’da Pekin fuarında ejdarha yılını sembolize eden özel otobüsünü tanıttı.

Haberin Devamı