Gazete Vatan Logo

Çinliler Ora’ya umut oldu!

Alışveriş Merkezi’nin kurtulması için her yol deneniyor

Ziraat Bankası’nın 285 milyon euro kredisini tahsil edemediği Ora Alışveriş Merkezi’nin kurtulması için Çinliler’e umut bağlandı. Ora için Türkiye’de AVM alımına gelecek Çinli gruplara teklif sunulacak.

Ziraat Bankası’nın 285 milyon euro kredisini tahsil edemediği Ora Alışveriş Merkezi’nin kurtulması için her yol deneniyor. Yaklaşık 5 ay önce Avrupa’da 8 ülkede 21 lüks outlet’i olan McArthur Glen Designer Outlet’le yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmayınca rota Çinli yatırımcılara çevrildi. Ora’nın kiralama ve danışmanlığını yapan Avi Alkaş, geçtiğimiz günlerde Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) toplantısında Ora için Çinli yatırımcılarla görüşeceğini söyledi. Alkaş’ın yatırımcılara, “Çinli grupların elinde ciddi nakit para var ve bunu değerlendirecekleri yatırımlar arıyorlar. Türkiye de radarlarında ve biz de onlara teklif sunacağız” dediği belirtildi.

Ora krizinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bizzat sorunun çözülmesini istediği, Ziraat Bankası’nın kredisini kurtarmak için alışveriş merkezinin büyük inşaat şirketlerine teklif edildiği gündeme gelmişti. Teklif götürülen ilk gruplar ise Avrupa Konutları ile inşaatta markalaşan, ArenaPark, ArmoniPark ve Kayseri Park adlı 3 alışveriş merkezi olan Artaş İnşaat ile Bayraktar Gayrimenkul oldu. Kulislerde konuşulan bir diğer iddia ise Özak Gayrimenkul’ün sahibi Ahmet Akbalık’ın da Ora’daki iş merkezi ve otellere talip oldu. Ancak bu grupların hiçbiriyle anlaşma sağlanamadı.

Projeye ilk olarak Garanti Bankası finansman sağladı. İlk 2 yılı geri ödemesiz projeye 118 milyon euro kredi vermeyi kabul eden Garanti, Ora Gayrimenkul’un mali yapısının yeterince güçlü olmadığına kanaat getirerek, 2009 sonunda projeden çekildi. Birçok kapı çalındı, en son Ziraat Bankası ile anlaşıldı. Ziraat Bankası Ora Grubu’nun hem Garanti Bankası’na olan borçlarını üstlendi hem de yeni bir kredi açarak projenin tamamlanmasını sağladı.

1 YILDA KAPANDI

Türkiye’nin ilk en büyük kapalı gösteri merkezi, temalı park, otel, outlet, fuar ve sergi alanından oluşan karma projesi olarak lanse edilen ve 29 Ekim 2011’de açılan Ora, daha 1 yılını doldurmadan kapısına kilit vurdu.

Haberin Devamı