Gazete Vatan Logo

Çinli oto tutmadı uçak işine girdi

Çinli Chery ile istediği satış rakamlarına ulaşamayan Mermerler Grubu, bu kez yüksekten uçacak. Duayen otomotivci Yüksel Mermer, ilk Çinli yolcu uçağı COMAC’ın temsilciliğini aldı.

Çinli oto tutmadı uçak işine girdi

Türk otomotiv sektörünün duayen isimlerinden Yüksel Mermer, bu kez yüksekten uçmaya hazırlanıyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Başkanlığı’nı yapan, eski Mazda yeni Chery distribütörü olan Mermer, Çinli otomobil markasıyla bulamadığını gökyüzünde arayacak. Mermerler Grubu, Çin’in geçtiğimiz günlerde tanıttığı ilk yolcu uçağı COMAC’ın Türkiye temsilciliğini üstlendi. Mermerler, COMAC ile Airbus ve Boeing’e rakip olacak.

Mermerler Grubu’nun Başkanı Yüksel Mermer, “COMAC, 3 yıl önce Türkiye’ye gelip, bizimle irtibat kurdu. THY, Pegasus gibi havayolu şirketleriyle görüşmek istediklerini söylediler. Birlikte THY Genel Müdürü Temel Kotil ile Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’ya gittik. Çin’in yeni büyük yolcu uçağını anlattılar. Şimdi bu uçağın lansmanı yapıldı. Biz de temsilciliğe başladık” diye konuştu.

C919’un dünya piyasasına hızlı giriş yapacağını belirten Mermer, “Bu uçakların havayollarına satışı için 3 yıldır çalışıyoruz. Türkiye’den de bu uçaklara önemli talep olacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

10 bin $’lık araç hayali

10 bin dolarlık otomobil umutlarıyla ithalatına başlanan Çinli markalar, ülkemizde hayal kırıklığı yarattı. 2008’de Chery’yi getiren Mermerler Grubu, istediği satış rakamlarına ulaşamadı. Çin’de üretilen araçların Avrupa normlarını karşılayamaması, ürün tedariğinde yaşanan sıkıntılar, ana merkezden gerekli desteklerin gelmemesi ve fiyatların beklentilerin üzerinde kalması, Çin rüyasını başlamadan bitirdi. Satışlar 2 binli adetlerde kaldı. Bir dönem fabrika için görüşen Mermerler Grubu ve Chery’nin bu hedefi gerçeğe dönüşemedi. Çinli markalarla ilgili hayalkırıklığı sadece Chery’de yaşanmadı. Anadolu Grubu’nun Geely markası beklentileri karşılamazken, Bayraktar Grubu temsilciliğini üstlendiği Great Wall’ü getirmekten vazgeçti. Dong Feng’in “250 milyon dolarlık yatırım yapacağız” planları lafta kaldı.

Çin geçtiğimiz günlerde ilk yerli yolcu uçağı C919’u tanıttı. Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), C919’u 158 yolcu ve 4 bin 75 kilometre mesafeli uçuşa göre tasarladı. Chery bu yılın ilk 10 ayında 335 adetlik satışa ulaştı.

Haberin Devamı