Gazete Vatan Logo

Cindoruk, DP'de başkan adayı

Hüsamettin Cindoruk, Demokrat Parti’nin 16 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongresinde DP Genel başkanlığına aday oluyor. Cindoruk genel başkanlığa aday olacağını yarın saat 11.00’de parti genel merkezinde düzenleyeceği basın toplantısıyla resmen açıklayacak. Kulislerde Cindoruk’un genel başkan seçilmesi halinde olağan kongreye kadar görev yapmayı ve bu sürede de merkez sağı toparlamayı hedeflediği dile getiriliyor.

29 Mart yerel seçimlerinde alınan oy oranının ardından Genel Başkan Süleyman Soylu’nun genel başkanlığı bırakacağını açıklaması Demokrat Parti’de bir kez daha olağanüstü kongre kararının alınmasına yol açtı. DP’de olağanüstü kongre ise 16 Mayıs’ta yapılacak. Kongre öncesinde sürpriz karar ise Hüsamettin Cindoruk’tan geldi. Daha önce katıldığı bir televizyon programında genel başkan adaylığı için sinyal veren Cindoruk’un yarın saat 11.00’de parti genel merkezinde düzenleyeceği basın toplantısıyla adaylığını açıklayacağı kaydedildi.

-HEDEFTE MERKEZ SAĞI TOPARLAMAK VE MECLİS’TE GRUP KURMAK VAR-

Kulislerde Cindoruk’un DP Genel Başkanlığı’na aday olmasında “merkez sağı toparlamak” ve önümüzdeki süreçte Meclis’te grup kurmak” hedefinin etkili olduğu dile getiriliyor. Bir süredir aktif politikadan uzak olan Cindoruk’un genel başkan seçilmesi halinde Anavatan Partisi’yle birleşme görüşmelerinin yeniden başlayacağı, Meclis grubu oluşturulması için çalışmaların yürütüleceği kaydediliyor. Kulislerde ayrıca Cindoruk’a Demirel, Çiller ve Mesut Yılmaz, çok sayıda eski DYP ve ANAP kökenli milletvekilinin de destek verdiğini belirtiliyor.

-CİNDORUK KİMDİR?-

Siyasi hayatına Demokrat Parti gençlik kollarında başlayan Cindoruk 1958 yılında "ispat hakkı" tartışmaları sırasında DP’den ayrılarak Hürriyet Partisi kurucuları arasında yer aldı. 27 Mayıs Darbesinden sonra 1960 yılında İstanbul Barosu yönetim kurulunun yasaklamasına rağmen Yassıada duruşmalarında Burhan Apaydın ve Orhan Apaydın ile birlikte Adnan Menderes ve DP yöneticilerini savunan Cindoruk 1960’dan sonra siyasi hayatını Adalet Partisi, Demokrat Parti, Büyük Türkiye Partisi ve DYP’de il başkanlığı, kuruculuk, Genel İdare Kurulu üyeliği görevleri ile sürdürdü. 14 Mayıs 1985 tarihinde Büyük Kongre’de DYP Genel Başkanlığı’na seçilen Cindoruk bu görevini siyasi yasağı sona eren Süleyman Demirel’e bıraktıktan sonra Kasım 1991-1 Ekim 1005 tarihleri arasında TBMM Başkanlığı görevini yürüttü. 17 Nisan 1993 günü Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatı üzerine 17 Nisan 1993 - 16 Mayıs 1993 tarihleri arasında vekaleten T.C. Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Demirel cumhurbaşkanı seçilince boşalan DYP Genel başkanlığı için aday oldu ancak seçilemedi. 28 Şubat sürecinde ‘postmodern darbe’yi savunan ve bir grup arkadaşıyla DYP’den ayrılarak Demokrat Türkiye Partisi’ni kuran Cindoruk, 28 Şubat’ın ardından kurulan Mesut Yılmaz başbakanlığındaki koalisyona katıldı ancak kendisi görev almadı. 1999 seçimlerinde partisi meclis dışında kalan Cindoruk DTP Genel Başkanlığı’ndan istifa etti.

Haberin Devamı