Gazete Vatan Logo

Cinayete 'Jandarma nezareti'

Dink cinayetinde jandarma istihbarata ait telefon sinyali tespitinin ardından savcılık üç kişi üzerine yoğunlaştı. İstihbaratçı oldukları netleşirse cinayetin ‘jandarma gözetiminde’ gerçekleştiği de kesinleşecek

Cinayete 'Jandarma nezareti'

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 26 kamu görevlisi hakkında dava açılmış, kamu görevlileri ile ilgili soruşturma aşamasında altı jandarma görevlisinin Dink’in öldürüldüğü sokakta olduğu tespit edilmişti. Soruşturma aşamasında ise savcılık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan cinayet gününde bölgedeki HTS (Cep telefonu) kayıtlarını istemiş, HTS kayıtlarından çıkan sonuca göre cinayetin işlendiği gün bölgeden sinyal veren altı numaranın Jandarma İstihbarat üzerine kayıtlı olduğu tespit edilmişti. Öte yandan cinayetin tetikçisi Ogün Samast ifadesinde ‘kendisinin takip edildiği’ belirtmişti. Cinayet günü kendisini takip edenleri farkettiğini, bu kişilerin polis olmasından şüphelendiğini belirten Samast, “Yasin Hayal’i aradım. Takip edenler olduğunu söyledim. Yasin Hayal de ‘Korkma onlar bizden’ diye konuştu” şeklinde ifade verdi. Bu ifade sırasında Samast’a kamera görüntüleri de izlettirildi. Samast, bu görüntülerde kendisini takip eden üç kişiyi teşhis etti.

Bitmeyen ihtimaller

Al Jazeera Türk’ün haberine göre savcılık bu bilgilerle olay gününe ilişkin dava dosyasındaki görüntüleri yeniden incelemeye aldı. Görüntüler olay yerinde Jandarma olduğunu belgeleyen HTS kayıtları ve Samast’ın ifadesi ışığında incelendi. Savcılık, etrafı kontrol eden, sık sık telefonla konuşan bu kişilerin cinayet sırasında Ogün Samast’ı takip ve kontrol eden üç kişinin Jandarma İstihbarat görevlileri olduğu ihtimali üzerinde duruyor. Dink davası görülürken ailenin avukatları bu kişilerden birinin azmettirici Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal olma ihtimalini gündeme getirdi. Bunun tespiti için de Adli Tıp Kurumu’ndan rapor bekleniyor. Ancak savcılık bu kişinin de ‘Osman Hayal değil, jandarma’ olma ihtimali üzerinde duruyor.

Haberin Devamı

Cemaat de iddianamede

Dink cinayetinin ‘yol verilen cinayet’ olarak tanımlandığı iddianamede, şüphelilerden Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Coşkun Çakar’ın emniyet teşkilatı içinde Gülen Cemaati olarak adlandırılan bir grubun yapılanmasını amaç edinen “Silahlı Terör Örgütü’nün” yöneticilerinden olduğu belirtildi. İddianamede, “Dink cinayetinin araç suç niteliğinde olduğu, bu örgüt tarafından Dink’in mutlak suretle öldürüleceği, bunun için hazırlıklar yapan suç örgütü yönetici ve üyeleri ile cinayeti işleyecek tetikçi ‘Ogün’ ismine kadar her şey önceden bilinmesine rağmen, amaç suçun gerçekleşmesi için araç suç niteliğinde olan Hrant Dink cinayetinin gerçekleşmesinin beklendiği tespit edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

İddianamede ‘jandarma’ yok

Kamu görevlilerine yönelik soruşturma sırasında elde edilen tüm bu bilgiler ışığında cinayetin işlendiği yerde jandarma görevlilerinin olduğu tespit edildi ancak hazırlanan iddianamede ‘jandarma’ şüpheliler arasında yer almadı. İddianameyi daha önce iade eden terörden sorumlu başsavcı vekilliği bu duruma itiraz ederek olay anına ilişkin güvenlik kameralarında Ogün Samast’a gözlemci ve takipçi olduğu düşünülen bir kısım şüpheliler ile ilgili çalışma yapıldığını belirtti ve “Bu kişilerin Trabzon ve İstanbul Jandarma personeli olduğu tespiti yapıldı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı