Gazete Vatan Logo

Çin Yuanı ile kredi tamam sıra rublede

Türkiye’de yuan cinsinden ilk reeskont kredisini DenizBank kullandırdı. Kredi imkânı Çin’le ticaret yapan şirketlere sağlanacak. Kısa süre içinde ruble ile de kredi verilecek

Çin Yuanı ile kredi tamam sıra rublede

DenizBank, dış ticaret seferberliği kapsamında yerel paraların kullanımıyla ilgili önemli bir adım atarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) işbirliğinde reel sektöre Çin Yuanı cinsinden ilk reeskont kredisini kullandıran banka oldu. Söz konusu kredi imkanı Çin’le ticaret yapan Türk reel sektör firmalarına kullandırılacak.

DenizBank Hazine ve Finansal Kurumlar Grubu Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz, “Milli mesele olarak gördüğümüz bu konuda DenizBank gerekli çalışmaları tamamlayarak ilk yuan cinsinden TCMB reeskont kredisini kullandırmış oldu. Hayata geçirilen bu imkan, yuan kur riskinden korunma mekanizmaları ile eş zamanlı olarak piyasaya sunuldu. Yuan cinsinden ve Shanghay Libor oranlarına endeksli olarak sağlanan kredi imkanı Çin’le ticaret yapan reel sektör şirketlerine kullandırılacak” dedi.

Böcügöz, şöyle devam etti: “2023’e kadar karşılıklı

100 milyar dolar dış ticaret hacmi hedeflenen Rusya ile yapılan çalışmalar da bu anlamda öncelikli bir yer tutuyor. İki ülke merkez bankaları arasında imzalanacak bir ruble/TL para takası anlaşmasının ve ruble cinsinden TCMB reeskont kredi imkanı sağlanmasının bu sürece ciddi ivme vermesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı