Gazete Vatan Logo

Çin tahvil silahını çekebilecek mi?

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı kızıştı. ABD Başkanı Trump, 50 milyar dolar ek vergiye aynı şekilde yanıt veren Çin’e 200 milyar dolar ek vergi daha getiriyor. Şimdi gözler Çin’de: Ek vergi mi getirecek yoksa 1.2 trilyon dolarlık ABD tahvillerinin satışıyla mı karşılık verecek?

Çin tahvil silahını  çekebilecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz Mart’ta ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük vergisi getirmesiyle başlayan ticaret savaşında yeni bir perde açılıyor. ABD’nin geçen hafta Çin’den ithal edilen 50 milyar dolar değerindeki binlerce teknoloji ürününe 6 Temmuz’dan itibaren yüzde 25 ek gümrük tarifesi uygulanacağı duyurmasının ardından Çin hükümeti misilleme yaparak ABD’den ithal ettiği 50 milyar dolarlık 659 ürüne yüzde 25 gümrük tarifesi uygulayacağını açıklamıştı. Trump, bu misilleme karşısında da boş durmadı ve Çin’e 200 milyar dolarlık daha gümrük vergisi uygulanması talimatını verdi.

Trump’ın bu hamlesi karşısında Çin’in misilleme alanı daralıyor. Çin’in halihazırda ABD’den ithal edilen 50 milyar dolar değerindeki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getireceği ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin korumacı tedbirler nedeniyle düşeceği göz önüne alındığında, Pekin hükümetinin ek gümrük vergisi getirilebilecek kalan ürün tutarının 80 milyar doların altında kalacağı ortaya çıkıyor.

Dolayısıyla, Çin yönetimi, ABD’nin tarifelerine bire bir karşılık veremeyeceği için uygulayacağı gümrük vergisi oranını yükseltme yoluna gidebilme durumu söz konusu.

Haberin Devamı

Trump: Bir daha misilleme yaparsanız
Pekin yönetiminin, ABD’nin 6 Temmuz’da yürürlüğe girecek 50 milyar dolarlık tarifelerine eş değer karşı tarifeler açıklamasını sert bir dille eleştiren ABD Başkanı Donald Trump, şunları kaydetti:
“Öyle görünüyor ki Çin’in, Amerika’nın fikri mülkiyet haklarına ve teknolojisine yönelik adaletsiz uygulamalarını değiştirmeye hiç niyeti yok. Bu uygulamaları değiştirmek yerine hiçbir yanlışı olmayan Amerikan şirketlerini, çalışanlarını ve çiftçileri tehdit ediyor.”
ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in yeniden misilleme yapması durumunda nasıl bir yol izleneceğine de değindi.
Trump, “Çin tarifelerini tekrar artırırsa, bu eyleme 200 milyar dolarlık ürüne daha ek gümrük vergisiyle yanıt veririz” ifadesine yer verdi.
Ekonomik kriz bile çıkarabilir
Çin, ABD’nin en büyük kreditörü konumunda. Çin, yaklaşık 1.2 trilyon dolarla dünyada en fazla ABD devlet tahvilini elinde bulunduran ülkesi niteliğini taşıyor. Ekonomistler, Çinli kreditörlerin, Trump’ın tarifelerine karşı ABD devlet tahvillerini toplu halde elden çıkarmasının ülkenin tahvil piyasasını darmadağın edebileceğine ve ekonomisini finansal krize sokabileceğine işaret ediyor.
Ayrıca, Pekin’in geçen hafta Singapur’da yapılan tarihi zirvede Trump ile bir araya gelen Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un üzerindeki nüfusu da ticaret savaşında koz olarak kullanabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı