Gazete Vatan Logo

Çin rüyasına Çinli yorumu

Turizmcilerin ‘1 milyon Çinli turist’ hedefine muhatabından yorum geldi. Kısa vadede bunun zor olduğunu belirten Çinliler, önce rehber ve uçak sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi

Çin rüyasına Çinli yorumu

Dünyanın 5 büyük turizm fuarı arasında yer alan EMITT (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı), TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde dün 22’inci kez kapılarını açtı. 28 Ocak’a kadar açık olacak fuara 60 bin ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Sadece profesyonelere açık olan ilk günde rekor sayıda 7 bin iş görüşmesi yapıldı. Fuarda öne çıkan ülkeler Türk turizm sektörünün sürekli alternatif pazar olarak işaret ettiği Uzak Doğu ülkeleri oldu. Çin, Hindistan, Japonya, Bangladeş ve Güney Kore standları neredeyse hiç boş kalmadı. Zaman zaman hem hükümet kanadından hem de turizm sektörü tarafından dile getirilen ‘1 milyon Çinli turist’ söylemini fuarda konunun muhataplarına sorduk.

Kumar için gelmezler

Fuara Çin devletini resmen temsil eden ve Çin’in en büyük seyahat acentelerinden Yong Hui Travel’in Genel Müdürü He Yonghui, yakın zamanda bu hedefin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, “Bu yıl Çin’de Türkiye yılı. Bu hafta bütün sokaklarda Türkiye tanıtımları yapılmaya başlandı. Burada ilk hedef 500 bin olmalı. Uçuş sayısının yetersizliği ve buradaki rehber sorunu çözülmedikçe bu sayı yukarı çıkamaz. 1 milyon rakamına ulaşmak için en az 10 yıl var” dedi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Çinli turistleri çekebilmek için Türkiye’de kumarhane açılması gerektiğini söylemişti. Yonghui’in bu konuda “Çinli turistler kumar oynamak için Türkiye’ye gelmez. Zengin Çinliler bunun için ABD ve İngiltere gibi ülkelere gidiyor. Türkiye’ye alt gelir grubunda kalan Çinli turistler geliyor. Çinliler marka tutkunu. Nerde marka varsa oraya gidiyorlar. Türkiye de bu konuda çalışmalar yapmalı ve güvenli bir ülke olduğu imajını daha güçlü yansıtmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Vizeye takılıyoruz

Türkiye’nin hedef pazarlarından Hindistan, Türk yetkililerden daha fazla uçuş talep ederken, yılda 50 milyona yakın vatandaşı dünyayı gezen Bangladeşli firmalar da Türkiye’den vize sorununu çözmesini istedi. Bangladeş Uluslararası Turizm Direktörü Dhusor Ahamed, “Türkiye Bangledeşli acentalar için yeni bir pazar ama vize sorununu aşamıyoruz. Bizim için Türkiye’den vize almak kolaylaşırsa 50 milyonluk turizm pastasından daha fazla pay alabilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

60 kat arttı

Fuarda yerli tur operatörleri de çok yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye’nin en büyük tur operatörlerinden Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, erken rezervasyonlarda yüzde 70’lik yükseliş hacmine ulaştıklarını belirterek, “2018’de çok büyük bir ivmelenme bizi bekliyor. Yurt içi turlardaki büyük yükselişi bu yıl yurt dışına çıkacak vatandaşlar destekleyecek. Sayının 2’ye katlanmasını bekliyoruz. Önceden yılda 500 kişi götürdüğümüz Balkan turlarına şimdi yılda 30 bin kişi götürmeye başladık” şeklinde konuştu.

Özel program istiyorlar

Fuarın en hareketli standlarından biri olan Japonya da Türk acentalardan kendilerine özel tur talebinde bulundu. Japonya Ulusal turizm Organizasyonu Pazarlama Birimi’nden Miyuki Ito, “Biz yılda 1 hafta tatil yapıyoruz ve bu süreyi yurt dışında değerlendiriyoruz. Türkiye Japonlar tarafından çok sevilen bir ülke. Türk acenteler bizim kısa tatil planlarımıza göre organizasyonlar yaparsa Türkiye’ye gelen Japon sayısı artacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Destekler devam edecek
Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin, 2023 yılında 50 milyon turist sayısına ulaşarak, 50 milyar dolar turizm gelirini elde etmiş olacağını söyledi. Türkiye’nin 2017’de 32.4 milyon turist ağırlayıp 26 milyar dolar gelir elde ettiğini ifade eden Kurtulmuş, 2018 için şimdiden çoğu pazarda erken rezervasyonlarda yüzde 70 artış yaşandığını aktardı. Kurtulmuş, turizmde tahsisleri 49 yıllığına yenileyeceklerini hatırlatarak, şunları söyledi: “Uçuş desteklerini kademelendirdik. Pik sezonda gelenlere daha az, ölü sezonda gelenlere daha çok vermek üzere 1.500 dolardan, 9 bin dolara kadar çıkardık. Ayrıca kruvaziyer desteklerini de
kişi başına 25 dolardan, 45 dolara kadar çıkardık.”