Gazete Vatan Logo

Çin o gencin cesedini vermedi!

17 gün geçmesine rağmen gencin cesedi teslim edilmedi

ÇİN’in başkenti Pekin’de 4 kişi tarafından dövülerek öldürülen Türk öğrenci Kaan Omak’ın cenazesi aradan geçen 17 güne rağmen teslim edilmedi. Çinli yetkililer, olay ardından Türk makamlarına otopsi raporunun ilanı ve polisin cinayet şüphesiyle başlattığı soruşturmanın tamamlanıp savcılığa ulaşması gerektiğini belirterek, sürecin 8 gün ila 6 hafta sürebileceğini bildirmişti. Büyükelçiliğin sürecin kısaltılmasına yönelik çabaları henüz sonuç vermedi. Pekin’de 7 Ekim’de hayata veda eden Omak’ın cenazesinin ne zaman teslim edileceğiyle ilgili belirsizlik sürüyor.

SÜREÇ UZAYABİLİR

Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, gazetecilere yaptığı açıklamada, olayın vuku bulduğu 6 Ekim gecesinden beri cenazenin Türkiye’ye götürülmesi için çalıştıklarını söyledi. Büyükelçi Esenli, Çin Dışişleri Bakanlığı ve Komünist Partisi nezdinde üst düzey temaslar vasıtasıyla konuyu görüştüklerini ifade etti. Sürecin bu hafta içinde neticelendirilmesini umduklarını aktaran Büyükelçi Esenli, resmi prosedürün zaman alıcı olduğuna işaret ederek sürecin daha da uzayabileceğini belirtti.

OTOPSİ RAPORU KRİTİK

Gece yarısı meydana gelen kavgada Kaan Irmak’ı dövdükleri belirtilen 4 Çin vatandaşının gözaltında tutulduğu belirtildi. Polis makamlarının elinde güvenlik kamerası kayıtları ve tanık ifadelerinin bulunduğu belirtilirken, kesin ölüm nedeni için kritik otopsi raporu bekleniyor. Otopsi raporuna göre ön soruşturmasını tamamlayacak olan güvenlik yetkililerinin, dosyayı savcılık makamlarına sevk etmesi bekleniyor.

Çin’de adli sürecin şeffaflıktan uzak yürümesi konuyu güçleştiren ana etken olarak öne çıkıyor. Çinli emniyet yetkilileri resmi açıklama yapmaktan kaçınırken, soruşturmanın ilerleyişine ilişkin bilgi paylaşımında aksaklıklar mevcut. Öte yandan, Çin’de yaşayan Türk toplumunda ve Kaan’ın arkadaşlarında, adli sürecin suçluları korumaya yönelik olarak işletilebileceği kaygıları hakim.

ÇİNLİ YETKİLİLERDEN TEMİNAT

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei ise, yaptığı açıklamada, ülkede yaşayan tüm yabancıların can ve mal güvenliklerinin tam güvence altında olduğunu belirterek, hukuki hakların kanunlarca korunduğunu kaydetti. Sözcü Hong Lei, Çin’in kapısının başta öğrenciler olmak üzere her yabancıya açık olduğunu ifade etti. Türk Büyükelçiliğine bilgi aktaran yetkililer de, soruşturmanın titizlikle sürdüğü ve suçluların hukuka uygun biçimde cezalandırılacağı teminatını veriyor.

ARKADAŞLARI UNUTMADI

Öte yandan, genç yaşında hayatını kaybeden Kaan Omak’ın arkadaşları, dün akşam üniversite kampüsünde bir anma töreni düzenledi. Omak’ın öğrenim gördüğü Jiaotong Üniversitesi yönetimi tarafından organize edilen törene Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli, üniversite yöneticileri, sınıf arkadaşları ve Türk toplumundan temsilciler katıldı. Merhum Kaan Omak, 6 Ekim gecesi arkadaşlarıyla eğlenmek için gittiği Sanlitun bölgesinde, henüz bilinmeyen bir nedenle aşırı alkollü oldukları sanılan dört kişinin saldırısına uğramış ve dövülerek öldürülmüştü.

Haberin Devamı