Gazete Vatan Logo

Çin mutfağına baskın

170 bin polis Çın'deki otel, restoran ve hayvan pazarlarına operasyon düzenledi. SARS hastalığına neden olduğundan şüphelenilen 800 bin hayvana el konuldu

SARS'ın hayvanlardan bulaştığı şüpheleri üzerine, 159 kişinin hastalık yüzünden öldüğü Çin'de, mönülerinde egzotik hayvan sunan restoranlar hedef alınmaya başlandı. 170 bin polisin katıldığı operasyon kapsamında hastalığın ortaya çıktığı Guangdong'daki restoran ve oteller didik didik arandı.

Yılanlar kurtuldu
"Bahar Yıldırımı" adı verilen operasyonda, 67,800 otel ile restorana ve 14,900 hayvan pazarına baskınlar düzenlendi. Aralarında maymun, fare, kedi, karıncayiyen, yılan, kaplumbağa ve soyu tükenmekte olan ayıların da bulunduğu 838,500 hayvan yemek tabaklarında servis edilmekten kurtarıldı.

1500 kişi tutuklandı
Gözaltına alınan 1428 hayvan satıcısının 5 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya oldukları açıklandı. Shenzen kentindeki bir polis görevlisi "Yasadışı hayvan ticaretine yönelik kanunların yıllardan beri uygulamada olduğunu ancak SARS korkusu nedeniyle şimdi harekete geçildiğini" söyledi. SARS'ın hayvan kaynaklı olduğu yönündeki şüpheler, Dünya Sağlık Örgütü'nün, Çin'de ilk vakaların kaynağının baykuş ve güvercinlerin servis edildiği Guangdong'da bölgesindeki bir restoran olduğunu açıklamasının ardından artmıştı.

Haberin Devamı