Gazete Vatan Logo

Çin’in yüz tanıma sisteminden güldüren hata

Çin, tüm ülkeyi kapsayacak yüz tanıma sistemi geliştiriyor. Şimdilik belli bölgelerde kullanılan sistem komik bir hataya imza attı.

Çin’in yüz tanıma sisteminden güldüren hata

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de kullanılan yüz tanıma sistemi oldukça ilginç bir hata ile gündemde. Bir yolcu otobüsü üzerine reklam amaçlı asılan fotoğraf sistem tarafından gerçek bir insan zannedildi.

Ülkenin ünlü iş kadınlarından Dong Mingzhu’nun bilboard'daki fotoğrafı sistem tarafından gerçek insan zannedilince sistem Mingzhu’ya trafik cezası kesti. Kısa sürede hatanın anlaşılması üzerine Dong Mingzhu‘nun kayıtları sistemden silindi. Dış basında geniş yer bulan haber ile ilgili resmi kaynaklar ise açıklama yapmaya yanaşmadı.

Çin son dönemde yeni nesil teknolojik atımlımlar ile dünya basınında kendisine yer buluyor. Çin geçtiğimiz aylarda yine ilginç bir proje ile gündeme gelmişti. Zira yüz tanıma teknolojisine ciddi yatırımlar yapan Çin hükümetinin bir sonraki hedefinin çocuklar olduğu ortaya çıktı. Çin dersi dinlemeyen öğrenciyi yüz tanıma sistemi tespit etmeye hazırlanıyor. Henüz test aşamasında olan yüz tanıma sisteminin, çeşitli kameralarla sınıftaki öğrencileri takip edeceği belirtiliyor.
Ülke basınında yer alan haberlere göre, ilk olarak Hangzhou'daki bir lisede denenmeye başlayan sistemle birlikte kara tahtanın üzerine üç kamera yerleştirilecek. Aynı haberlere göre, yaz aylarında ders veren bütün okullarda bu sistemin denenmeye başlanacak.
Gerçek zamanlı olarak öğrencileri izleyen kameraların öğrencileri “nötr, mutlu, üzgün, hayal kırıklığına uğramış, sinirli, korkmuş ve şaşırmış” gibi sıfatlarla derecelendirdiği belirtiliyor.
Çinli yetkililer bu sayede hangi öğrencinin derse ilgisini kaybettiğinin ortaya çıkacağı ve öğretmenin o öğrenciyi tekrar öğrenmeye teşvik edebileceği iddiasında.

Haberin Devamı