Gazete Vatan Logo

Çin ikinci çocuğu yapmıyor

Yaşlanan ülkenin demografisini değiştirme amacıyla "tek çocuk" uygulamasının esnetilmesinin ardından beklenenden daha az çiftin ikinci çocuk için başvurduğu bildirildi.

Dünyanın en kalabalık ülkesi 1970'lerin sonlarından bu yana ailelerin tek çocuk sahibi olmasına izin veriyordu.

China Daily gazetesinin Ulusal Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu verilerinden aktardığına göre çocuk yapmaya uygun 11 milyon çift olduğu öngörülen Çin’de yetkililer bir yılda 2 milyondan fazla başvuru bekliyordu ancak Ağustos ayı sonuna kadar ancak 700 bin çift ikinci çocuk izni için başvurdu.

Başvuranlardan 620 bin çifte izin verildi.

Ulusal İstatistik Bürosu Ocak ayı verilerine göre Çin’in nüfusu 1,36 milyar kişi. Çalışabilecek yaşta olanların sayısı ise geçen yıl 2,44 milyon kişi azaldı. 60 yaş üstündekilerin nüfusun yüzde 14,9’unu oluşturduğu ülkede demografi projeksiyonları bu oranın 2030 yılında 350 milyon kişiye ulaşacağını ve toplam nüfusun dörtte birini temsil edeceğini gösteriyor.

Pekin Üniversitesi'nde demografi konusunda uzman Profesör Lu Jiehua, ailelerin ikinci çocuğa sahip olma arzularının beklenenden düşük olmasının özellikle şehirlerde yaşayan insanların çoğalma konusunda değişen algılarını yansıttığını söyledi.

Yeni politikanın, aile planlama politikasının kırsal kesime göre daha sıkı uygulandığı kentsel alanlardaki çiftleri çoğunlukla etkilemesi bekleniyor.

Ancak şehirlerde eğitim ve barınmanın pahalı olması ve yaşlılıkta çocuklara sırtını dayama anlayışının azalmış olması birden çok çocuk sahibi olma ihtimalini düşürüyor.

Çinli akademisyenler iki çocuk politikasının ortaya çıkan işgücü sıkıntısının üstesinden gelmek için oluşturulduğunun ülke çapında anlatılması için çağrıda bulundular.

Çin’deki tek çocuk politikası izinler, para cezaları, kısırlaştırma ve geç kürtajlar gibi uygulamalarla çok sert şekilde uygulanmıştı.

Pekin, doğum kontrolü politikasının gıda sıkıntısını engellediğini ve ülkenin son ekonomik büyümesinin temellerini attığını iddia etti.

Haberin Devamı