Gazete Vatan Logo

Cin fikirlere 2 milyar liralık kaynak geliyor

Girişimcilere yeni bir destek daha geliyor. Başbakan Yardımcısı Şimşek, yenilikçi ve teknoloji odaklı girişimler için 2 milyar liralık kaynağın girişim sermayesi fonlarından sağlanacağını söyledi. Şimşek, desteğin 5 yılda ekonomiye 4 milyar liralık kaldıraç etkisi yapacağını belirtti

Cin fikirlere 2 milyar liralık kaynak geliyor

Ekonomiden S orumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, girişimcilere sağladıkları desteklere bir yenisini eklediklerini belirterek, “Yenilikçi ve teknoloji odaklı girişimleri desteklemek amacıyla Hazine Müsteşarlığı’nın girişim sermayesi fonlarına doğrudan kaynak aktarmasına imkan sağlayacak Bakanlar Kurulu kararını Başbakanlığa gönderdik” dedi.

Şimşek, 2013 yılından itibaren ekonominin dinamikleri olan girişimcilere yeni finansman kaynakları oluşturmak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda çalışmalarına 2013 yılında melek yatırımcılık sistemiyle başladıklarını anlatan Şimşek, alternatif bir finansman aracı olan girişim sermayesi fonlarını destekleyen ‘fonların fonu’ sistemini faaliyete aldıklarını ifade etti.

4 milyarlık kaldıraç

Girişimcilerin vatandaşlardan fon toplamasını sağlayacak kitle fonlamasının yasal zeminini oluşturduklarını anımsatan Şimşek, yenilikçi ve teknoloji odaklı girişimleri desteklemek amacıyla Hazine Müsteşarlığı’nın girişim sermayesi fonlarına doğrudan kaynak aktarmasına imkan sağlayacak Bakanlar Kurulu kararını Başbakanlığa gönderdiklerini ifade etti. Şimşek, söz konusu düzenlemeyle girişimcilere 2 milyar lira tutarındaki kaynağın girişim sermayesi fonları aracılığıyla aktarılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Bu kaynağın, 2023 yılına kadar Müsteşarlık tarafından fonlara taahhütte bulunularak aktarılacağına işaret eden Şimşek, bunun aynı zamanda gelecek 5 yıl içerisinde ülke ekonomisine en az

4 milyar lira tutarında kaldıraç etkisi yaratacağını kaydetti.

Öncelik kadın girişimcilerde
Kurulacak mikro katılım fonu ile önceliğin kadın girişimcilerde olmak üzere bölgesel desteklerin sağlanacağını anlatan Mehmet Şimşek, en küçük işletmelere bile fonlar aracılığıyla kaynak aktarılacağını belirtti. Şimşek, “Katılım bankalarımızın girişim sermayesi fonları konusunda tecrübe edinmesi amacıyla ortak fon kurma çalışmalarımız, bu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle hızlanacak, girişimcilerimizin faizsiz finansmana erişiminin artırılmasını teminen mudaraba-muşaraka benzeri alternatif araçların kullanılması da yaygınlaşacak” dedi.
Ünİversitelere fon yönetİm tecrübesi
Hazinenin piyasaya aktaracağı kaynağın, çarpan etkisi yaratarak, yabancı fonların Türkiye’ye yönelmelerini sağlayacağına da dikkati çeken Mehmet Şimşek, şu değerlendirmede bulundu: “Öncelikle sanayi üniversite iş birliği alanına yeni bir soluk getirilecek, ticarileşme aşamasındaki girişimler üniversiteler bünyesinde kurulacak fonlar aracılığıyla desteklenecek. Üniversitelerimiz fon yönetimi konusunda tecrübe edinecek.”

Haberin Devamı