Gazete Vatan Logo

Çin’den sonra Rusya!

Ford Otosan Çin’de üretilecek ve lisans bedeli alacağı Eskişehirli 1846T tipi kamyonları Rusya’da üretecek. Rusya yıllık 80 bini bulan satış ile Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı.

Ford Otosan, Eskişehir İnönü Fabrikası’nda üretilen Ford Trucks kamyon ve çekicileri Rusya’da da üretmek üzere anlaşma imzaladı.

Ford Otosan Rusya’da üretim için Avtotor Holding ile üretim işbirliği mutabakat anlaşması imzalarken Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) anlaşma şu şekilde duyuruldu:

“Şirketimiz, Ford Otosan mühendisliği ile geliştirilen ve Eskişehir İnönü Fabrikası’nda üretilen Ford Trucks kamyon ve çekicilerin Rusya’da üretimi için Avtotor Holding ile üretim işbirliği mutabakat anlaşması imzalamıştır. Anlaşma ile Ford Trucks kamyon ve çekici modelleri, Rusya pazarında satılmak üzere Rusya’nın kuzeybatısında yer alan Kaliningrad’daki Avtotor Fabrikası’nda da üretilecektir. Üretime 2014 Aralık ayı sonunda başlanması planlanmaktadır”.

80 binlik pazar

Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı olan Rusya’nın 2020 yılında yıllık 80 bin adetlik bir pazar hacmine ulaşması öngörülüyor. Rusya’da Avtotor tarafından üretilen Ford Trucks modelleri, özelleşmiş bayilikler aracılığıyla tarafından pazara sunulmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün yaptığı açıklamada Rusya’ya 2007 yılından bu yana kamyon ihraç ettiklerini belirterek, “Bu anlaşma Ford Trucks markasını çok daha ileriye taşıyacak” dedi. Yenigün sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı olan Rusya’daki rekabet gücümüzü artırmak için yatırım yaparak, kamyon üretim operasyonumuzu Rusya’ya kadar genişlettik. Avtotor işbirliğinde yerel üretimle Rusya’daki varlığımızı güçlendirmeyi, müşterilerimize daha yakın servis ve üretim desteği vermeyi hedefliyoruz. Rusya’da 1846T çekici, Yol Serisi 4x2 ve 6x2, İnşaat Serisi 6x4 ve 8x4 modellerimizi Rusya pazarının iklim ve yol koşullarına uygun, dayanıklı, performansı ve konforu yüksek araçlar olarak Avrupa standartlarını karşılayacak şekilde üreteceğiz. Rusya’da üretilen bu modeller Rusya’nın yanı sıra Kazakistan ve Belarus’ta da satılarak iki yeni pazara daha girmemizi sağlayacak.”

Çin’le de imzalamıştı

Otomotiv sektörü Ar-Ge lideri Ford Otosan, dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin’de kamyon üretimi için lisans verdiğini daha önce duyurmuştu. Jiangling Motors Corporation Limited Şirketi (JMC) ile Ecotorq motorların Çin’de üretimi için lisans anlaşması yapan Ford Otosan daha sonra da kamyon şasi ve kabin lisans anlaşmaları ile kamyon üretim lisans anlaşmasını tamamlamıştı. JMC, Ford Otosan’a 8 milyon Euro başlangıç lisans ücreti öderken her bir birim araç başına da 390 euro şasi bedeli, 39 euro da kabin bedeli alınacaktı.

Haberin Devamı

Otomatik vites % 46’ya çıktı

Geçmişte çoğunlukla kadınların ve ‘’acemi’’ sürücülerin tercih ettiği otomatik şanzımanlı araçlara olan ilgi, sağladığı sürüş konforu nedeniyle son yıllarda giderek artıyor. Ocak-Kasım 2014 döneminde satılan 477 bin 277 otomobilden 219 bin 868‘ini otomatik vitesli otomobiller oluşturdu ve satıştaki payı yüzde 46’ya yükseldi. Lüks sınıf otomobillerde otomatik vites tercihi ise yüzde 98 oldu. Ocak-Kasım 2014 döneminde otomatik şanzımanlı otomobil satış adetleri 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 1,32 arttı. Geçen yılın 11 ayında 217 bin 10 olan otomatik vitesli otomobil satış adeti bu yılın aynı döneminde 219 bin 868’e çıktı.

Haberin Devamı

Otomatik şanzımanlı otomobil satışlarının payı ise yüzde 38,51’den yüzde 46,07’ye yükseldi. Satılan her 10 otomobilden yaklaşık 5’ini otomatik vitesli araç oluşturdu. Otomatik vites en çok lüks otomobil sınıfında tercih edildi. Bu sınıfta satılan 2 bin 907 aracın yüzde 98,01’inde otomatik şanzıman tercih edildi. Otomatik şanzımanın payı, D segmentinde yüzde 82, E segmentinde yüzde 76, A segmentinde yüzde 69, C segmentinde yüzde 45, B segmentinde yüzde 27 oldu.