Gazete Vatan Logo

Çin’den bir garip sansür

Çin’de, A. A. Milne’nin imzasını taşıyan çocuk hikayesi ‘Winnie the Pooh’nun sinema uyarlaması olan ‘Christopher Robin’ isimli filmin gösterime girmesine izin verilmedi.

Çin’den bir garip sansür

İngiliz basınında yer alan habere göre Çinli yetkililer, muhaliflerin Devlet Başkanı Xi Jinping’i ‘ti’ye almak’ için kullandığı Winnie the Pooh karakterinin fotoğrafları daha önce de sosyal medyada sansürlenmişti. Çin hükümetinin Winnie ile ‘savaşı’ 2013 yılında, Xi’nin Washington ziyareti sırasında dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile çekilen bir fotoğrafla başlamıştı. İki liderin fotoğrafı sosyal medyada Winnie ve arkadaşı Tigger’a benzetilmişti. Ancak benzetme bununla da sınırlı kalmadı ve 2014 yılında bu kez Xi’nin Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile çektirdiği bir fotoğraf Winnie the Pooh’nun içinde yer aldığı bir başka kareye benzetildi. Xi’nin Winnie’ye fiziksel benzerliğiyle ilgili yorumlar yayılınca, Çin Sansür Kurulu harekete geçerek, Xi ile dalga geçen tüm görselleri kaldırdı.

Ancak ‘Christopher Robin’ adlı filmin gösterime sokulmamasının nedenlerinden birinin de yabancı film sınırlaması olabileceği belirtiliyor. Çin, her yıl sadece 34 yabancı film gösterilmesine izin veriyor. Geçtiğimiz aylarında Disney’in ‘A Wrinkle in Time’ isimli filmi de Çin’de gösterim izni alamamıştı.

Haberin Devamı