Gazete Vatan Logo

Çin'den 16 milyar dolarlık misilleme

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı büyüyor. Trump’ın 16 milyar dolarlık ek vergi listesine Çin’den anında karşılık geldi. Şimdi gözler ABD’nin 200 milyar dolarlık hamlesine çevrildi.

Çin'den 16 milyar dolarlık misilleme

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin dün yürürlüğe soktuğu 16 milyar dolar tutarındaki Çin mallarına yüzde 25 ilave vergi hamlesine misilleme yaptıklarını açıkladı. Bakanlık toplamda 16 milyar dolarlık ABD menşeli ürüne yüzde 25 ilave vergi getirme kararının yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Açıklamada, ABD’nin söz konusu ilave vergi hamleleriyle Çin’e karşı önlem almaktan başka bir seçenek bırakmadığı kaydedildi. Çin’in serbest ticareti ve çoklu ticaret sistemini koruyacağının altı çizilerek, ABD’nin ilave vergi hamlesine yönelik Dünya Ticaret Örgütü’ne başvurulacağı bildirildi.

Fitili Trump ateşledi

ABD ile Çin arasında bir ticaret savaşının başlangıcı olarak görülen gelişmeler, Trump yönetiminin 23 Mart’ta ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başladı.

Çin, Washington’ın çelik ve alüminyum ürünlerine yönelik yaptırımlarına cevaben Nisan başında ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15-25 gümrük vergisi getirdi. ABD yönetimi ayrıca

22 Mart’ta Çin’in, Amerikalı şirketlerin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye yönelik usulsüz faaliyetleri gerekçesiyle 50 milyar dolar değerindeki 1.000’i aşkın Çin menşeli ürüne iki aşamalı yüzde 25 ek gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Pekin yönetiminin, ABD’nin sadece Çin’i hedef alan bu hamlesine tepkisi gecikmedi. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’den ithal edilen 50 milyar dolar tutarındaki

Haberin Devamı

659 ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirileceğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, 18 Haziran’da Çin’in daha önce açıkladığı tarifelere misillemeyle karşılık vermesi halinde 200 milyar dolar değerinde ürüne daha yaptırım talimatını verdi.

Takvimler 6 Temmuz’u gösterdiğinde ABD yönetimi, Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı.