Gazete Vatan Logo

Çin bozdu Çin onardı

Küresel piyasalara Kara Pazartesi yaşatan Çin bu kez aldığı kararlarla yaraları sardı. Çin Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılıklarını ve politika faizini düşürünce, dünya borsaları coştu. BIST % 3 yükseldi

Çin bozdu Çin onardı

Küresel piyasalara ‘Kara Pazartesi’ yaşatan Çin, bu kez yaptığı hamlelerle yaraları sardı. Frene basarak tüm dünyayı ürkütüp piyasaları adeta yangın yerine çeviren dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’den 2 önemli karar geldi.

Çin Merkez Bankası bankaların zorunlu karşılıklarını ve politika faizini düşürdü. Çin Merkez Bankası zorunlu karşılıkları 50 baz puan düşürürken, büyük bankaların zorunlu karşılıklarını yüzde 18’e çekti. Banka 1 yıllık borç alma ve verme faizlerini 25’er baz puan indirdi. 1 yıllık borç verme faizi yüzde 4.6’ya, 1 yıllık mevduat faiziyse yüzde 1.75’e geriledi.

Avrupa yaraları sardı

Çin Merkez Bankası’nın bu kararı sonrasında hisse senetleri, emtia ve gelişen piyasa para birimleri, yükselişe geçti. 2008’deki finansal krizden bu yana en büyük düşüşünü gösteren Avrupa borsaları toparlandı.

Önceki gün yüzde 5’e yakın gerileyen Frankfurt DAX Endeksi, Paris CAC 40, Londra FTSE 100, Madrid IBEX yüzde 4 oranında yükseldi. Önceki gün yüzde 8’lik düşüşle açılan Dow Jones ve Nasdaq da yüzde 2’lik artış kaydetti. Çin’in faiz hamlesi Asya borsalarına panzehir olamadı. Şangay Borsası dün de yüzde 7.63, Tokyo Borsası yüzde 3.96 geriledi.

Haberin Devamı

Dolar 2.92 TL’nin altında

Borsa Istanbul da günü yüzde 3.04 artıda, 73 bin 509 puandan kapattı. Pazartesi günü 2.98 düzeylerine kadar çıkan dolar/TL 2.92’nin altına indi. Önceki gün 2.48’le yeni rekor kıran euro/TL yüzde 2’den fazla değer kaybederek 3.34’e indi.

Rota yukarı çevrildi

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, “Dünya borsaları genelinde son 1 haftada yüzde 10, son 4 ayda yüzde 25’e varan düşüşler oldu. Hisselerde önemli iskonto oluştu. Piyasalardaki yükselişin tepkiden çok, bir trend değişimi olduğunu düşünüyorum. Yurt dışındaki bu hareket BIST’e de paralel şekilde yansıdı. Dünyadaki yukarı yönlü eğilim devam ettiği sürece, BIST’in de yönü artık yukarı olacak” dedi.

‘Yellen’in faizleri artırması delilik’

Küresel finans piyasalarındaki çalkantı ve küresel ekonominin Çin öncülüğünde yavaşladığına yönelik artan kaygılar Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırma planlarını erteletebilir. Küresel ekonomideki gelişmeler, Fed’in uzun bir aradan sonra ilk faiz artışını Eylül’de yapmasını zorlaştırıyor. Piyasalarda gözlenen gelişmeler, yatırımcıları piyasalarda tekrar soğuk kanlılık hakim olana kadar Fed’in faizler konusunda adımı atmayacağına ikna etti.

Haberin Devamı

Montreal merkezli BCA Research Başekonomisti Martin Barnes, “Piyasalar böyle bir çalkantı içindeyken faiz artırmak için deli olmak lazım” dedi.

Institute for International Finance ekonomisti Charles Collyns de Fed’in Eylül’de faiz cephesinde adım atmayacağını düşündüğünü belirterek, “İhracatın etkisi büyük. Fed son derece serinkanlı davranacak” diye konuştu.

Zenginlerin 1 günde 124 milyar $’ı uçtu

Piyasalarda yaşanan ‘Kara Pazartesi’, dünyanın en zengin 400 kişisinin servetinin 124 milyar dolar erimesine neden oldu.

24 milyarderin serveti Pazartesi günü çift haneli düşüş gösterdi. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in serveti 3.2 milyar dolar, Amazon.com’un sahibi Jeff Bezos’un serveti 2.6 milyar dolar, Meksikalı Carlos Slim’in serveti 1.6 milyar dolar azaldı. Slim’in varlıkları, endeksin 2012’de veri toplamaya başladığı zamandan bu yana en düşük seviyeye indi. Milyarderler geçtiğimiz hafta da 182 milyar dolar kayıp vermişti.

Haberin Devamı