Gazete Vatan Logo

Çin 50 yıl sonrayı planlıyor

Çin 50 yıl sonrayı planlıyor, yatırımları ekonomik değil politik bir stratejiyle yapıyor

* Mortgage krizi ve petrol fiyatlarındaki artış aynı döneme denk geldi. Bu dönemde ekonomide nasıl bir dönüşüm yaşanıyor, bu krizlerden sizce kim galip çıkacak?

En önemli galip Çin olacak. Evet, tüm iş dünyası büyük bir değişimin içinde. Birçok ülke bunu göremiyor ve yaşananlara çok yavaş tepki verebiliyor. Bir futbol oyunu üzerinden anlatırsak, bu oyuncular oyundan çekilecek. Çünkü yedek kulübesinde oturan yeni ülkeler var. Çin, Hindistan, birçok eski Rus Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Ukrayna, ki bu ülkeden pek çok şirket son dönemde İngiltere ve ABD borsalarına açılıyor ve Ortadoğu ülkeleri. Çin şimdiden bazı büyük şirketleri satın alıyor. Dünyanın en büyük petrol şirketi BP’den hisse aldılar. Ve bunu ekonomik değil, politik bir strateji içinde gerçekleştiriyorlar.

* Çin’in, batı dünyasının ilerisinde olan stratejisi ne?

Çin Hükümeti, şirketleri büyük firmalara ortak olma konusunda teşvik ediyor. Çinliler 50 yıllık iş planları yapıyor. İngiltere’de bir şirketin iş planından bahsettiğimizde genellikle bu 3 yıldır. Ama onlar gelecek 50 yıl için düşünüyorlar. Global yatırıma da böyle bakıyorlar. Sonraki jenerasyonu etkileyecek kararları şimdi alıyorlar. Batılı firmalar bunu yapmıyor. Çin’in döviz rezervleri 2 trilyon dolar ve her dakika 20 milyon dolar artıyor. Bu onlara büyük güç veriyor. Biz batıdakiler, Türkiye de buna dahil, ekonomideki bu değişime hazır olmak zorundayız.

Haberin Devamı