Gazete Vatan Logo

Çin: Kur savaşında ilk kurşunu ABD attı

People’s Daily gazetesine konuşan ekonomist Li Xiangyang, ABD’nin kur savaşlarında ilk kurşunu attığını ve dünyanın diğer ülkelerinin ABD’nin para birimi doları devalüe etmeye yönelik bu kasıtlı stratejisine karşı tetikte olması gerektiğini söyledi. Gazetede yer alan ifadelerinde Li, ABD’yi kur savaşlarını başlatan taraf olarak tanımladı. Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nin Asya Bölümü Başkanı olan Li, gelişmiş ülkeler tarafından para piyasalarına yapılan müdahalelerin küresel ekonomik toparlanmaya darbe indireceğini kaydetti. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi’nin de baş sözcülüğünü yapan Li, ‘’Doların değer kaybı, piyasa gelişmeleri tarafından gerçekleşiyor gibi görünüyor olabilir. Ancak gerçekte bu, güçlü ve kasıtlı bir planın bir sonucu olarak yaşanan bir değer kaybı’’ dedi.

‘Turkcell ile Megafon birleşmesi geçersiz’

Rus RIA Novosti haber ajansı Rusya’da temyiz mahkemesinin Turkcell ile Rus mobil telefon operatörü Megafon arasındaki birleşmenin geçersiz olduğunu açıkladığını duyurdu. Rus milyarder Mikhail Fridman’a ait Altimo ile TeliaSonera Kasım 2009’da Turkcell hisseleriyle ilgili anlaşmazlıklarını ön gören bir plan kapsamında Turkcell ve Rusya’nın üçüncü büyük cep telefonu operatörü Megafon’daki paylarını yeni bir şirket altında birleştireceklerini açıklamışlardı. Megafon’da yüzde 39 hissesi bulunan Alisher Usmanov ise payların birleştirilmesine karşı çıkıyor. Usmanov, Rusya’da yasaların stratejik işletmelerde yabancıların kontrol edici payları almasını engelleyen yasayı gerekçe göstererek iki şirket arasındaki anlaşma hakkında dava açmıştı. Altimo ve TeliaSonera mahkeme kararını tekrar temyize götüreceklerini söyledi.

TeliaSonera’nın Kurumsal İletişim Başkanı Cecilia Edstrom, “Karar bizde üzüntü yarattı. Doğru bir karar olmadığını düşünüyoruz. Temyize gideceğiz” dedi.

Yapı Kredi’den anapara garantili yeni bir fon

Yapı Kredi, anapara riski olmadan sabit getirili yatırım araçlarına göre daha yüksek kazanç potansiyeli sunan yeni bir anapara garantili fon daha çıkarıyor. 15-21 Ekim tarihleri arasında halka arzı gerçekleştirilecek yüzde 100 Anapara Garantili Onbirinci Alt Fon, 7 aydan kısa bir yatırım döneminde, altının dolar cinsinden ons fiyatının, yatırım dönemi başında belirlenmiş olan bant aralığında kalmasını bekleyen yatırımcılar için uygun bir yatırım alternatifi olacak.

Yatırım vadesi 11 Mayıs 2011 ve yatırım tutarı minimum 5 bin TL olan fon için başvuru Yapı Kredi şubelerinden yapılabiliyor. Yapı Kredi Portföy Yönetimi Genel Müdürü Gülsevin Yılmaz, mevcut yatırım araçlarının getirilerini yeterli bulmayan ve portföylerini çeşitlendirmek isteyen yatırımcıları hedefleyen yeni ürünler sunduklarını belirterek, “Anapara garantili fonların ilgili tebliğ çerçevesinde en az 6 ay vadeli olabildiği göz önüne alındığında Onbirinci Alt Fon’un, kısa vadeli yatırım yapmak isteyenler için uygun bir alternatif” dedi.

TEB-Fortis birleşmesinde ilk adım ATM’lerde atıldı

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Fortis, ATM’lerini ortak kullanmaya başladı. Önümüzdeki yıl içinde tamamlanması beklenen TEB-Fortis entegrasyonu sürecinde ilk ortak çalışma, ATM’ler konusunda gerçekleştirildi. Müşteriler, banka kartları ile her iki bankanın ATM’lerinden, ücret ödemeden para çekebilecek, bakiye sorgulayabilecek. TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, birleşme sürecinde ilk aşamada ATM’leri birleştirerek, müşterilerin birleşme öncesinde yeni bankaya adaptasyonu sağlayacaklarını belirterek, birleşme ile birlikte TEB’in Türkiye çapında ATM sayısının bine yaklaşacağını kaydetti. Fortis Perakende Bankacılık Grubu Başkanı Gökhan Mendi, “ATM’den yapılacak para çekme ve bakiye sorma işlemlerini müşterilerimize ücretsiz hale getirip, birleşme öncesinde büyük bir adım atıyoruz” dedi.

Haberin Devamı