Gazete Vatan Logo

Çimentomuz 20 yıl yeter

Türkiye çimento sanayinin ciddi bir kapasite fazlası problemi olduğunu belirten Dünya Çimento Birliği Başkanı Emir Adıgüzel, hiç yatırım yapılmasa bile 20 yıllık ihtiyacı karşılayacak çimentonun mevcut olduğunu söyledi

Çimentomuz 20 yıl yeter

Türkiye, 20’den fazla uluslararası ve ulusal şirketi, 12 binden fazla çalışana istihdam sağlayan yapısı ve 75 milyon tonluk çimento üretimiyle Çin, Hindistan ve ABD ile birlikte dünyanın en önemli çimento endüstrilerinden birine sahip. Sektörün 10 milyon tonu aşan ihracat hacmi, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin gelişmesinde ve şehirleşmesinde büyük rol oynarken, ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülkeler için de Türkiye’yi en önemli tedarikçi konumuna getiriyor. Türkiye Çimento Sanayi’nin ciddi bir fazla kapasite problemiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Dünya Çimento Birliği (World CementAssociation) Başkanı Emir Adıgüzel, “Hiç yatırım yapılmasa bile 20 yıllık ihtiyacı karşılayacak çimento üretim kapasitesi mevcut. Bu yüzden dünyanın en düşük çimento fiyatları Türkiye’de. 2017 yılı itibarıyla dünya ve bölge ekonomilerindeki iyileşme ile birlikte Türkiye ihracata yönelerek Avrupa’nın çimento üretim merkezi olmalı” açıklamasını yaptı.

Yüzde 10’un üzerinde büyüme

Sektör, 2009 ile 2014 yılları arasındaki iç piyasadaki yıllık yüzde 8.5 oranındaki büyümeyle canlılığını korudu. Son 10 yıllık dönemde, zaman zaman yüzde 10’u geçen büyüme rakamlarına ulaşan çimento talebiyle gelişen ve modernleşen Türkiye, küresel yakıt fiyatlarındaki yüzde 30 artış ve düşük kapasite kullanımı gibi maliyet artırıcı olumsuz faktörlere rağmen dünyanın en ucuz çimento fiyatlarına sahip pazarlardan biri konumunda bulunuyor.

Haberin Devamı