Gazete Vatan Logo

Çimento sağlam

Kriz seslerine inat yabancı sermayede yılın işlemi gerçekleşti. 2018’in en büyük yabancı yatırımı OYAK’la geldi. Uzakdoğulu Taiwan Cement, OYAK Çimento’nun yüzde 40’ını 640 milyon dolara satın aldı. Oyak Grubu da Avrupa’nın köklü şirketi Cimpo’nun Portekiz birimini bünyesine kattı

Çimento sağlam

OYAK Grubu sürdürülebilir büyüme ve dünyaya açılma vizyonu doğrultusunda Türkiye çimento sektöründe tarihi bir adım atarak Uzakdoğu’nun en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Company (TCC) ile ortaklığa gitti. Grup, 2018’in en büyük yabancı yatırımını Türkiye’ye çekerek çimento sektöründe tarihi bir adım attı.

TCC ve OYAK, uluslararası çimento pazarında güçlerini birleştirme hedefi doğrultusunda bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık sonucunda TCC, OYAK’ın yüzde 100 oranında sahibi olduğu OYAK Çimento hisselerinin yüzde 40’ını toplam 1.6 milyar dolar bedel üzerinden 640 milyon dolara aldı. OYAK ve TCC, iş birliğiyle bölge ve dünyada yeni pazarlara açılmayı planlıyor.

Dünya markası olacağız

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, iş birliği ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Yurt dışı piyasalarınca ülke ekonomimize duyulan güvenin göstergesi olarak, OYAK ile TCC arasında tesis edilen iş birliğinin, önümüzdeki dönemde uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. OYAK bir dünya markası olma hedefi yolunda atılımlarına devam edecek. Ülkemizin geleceğine ve ekonomimize güveniyor, bu doğrultuda yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

22.9 milyon ton kapasiteli

OYAK’ın Adana, Bolu, Aslan, Ünye, Mardin ve Denizli fabrikalarının yıllık çimento üretimi kapasitesi 22.9 milyon ton, klinker kapasitesi 12 milyon ton. OYAK Beton’un yıllık kapasitesi de 9.5 milyon ton.

Portekiz’in lideri Cimpo’yu satın aldı

OYAK, Brezilyalı Intercement şirketine ait olan Avrupa’nın en büyük çimento markalarından Cimpor’un Portekiz ve Cape Verde operasyonlarını satın aldı. İlk fabrikası 1984’te kurulan Portekiz pazar lideri Cimpor, 6.5 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip. Cimpor’un 3 entegre çimento fabrikası, 2 öğütme tesisi, Cape Verde’de torbalama tesisi ve deniz terminali, 42 hazır beton tesisi, 15 agrega tesisi,

1 kireç, 1 kağıt torba üretim, 2 harç ile 1 travers fabrikası bulunuyor. Süleyman Savaş Erdem, “Türkiye’nin her sektörde dünya çapında oyuncuya ihtiyacı var. Bu doğrultuda Türk çimento sektörünün son yıllardaki en büyük başarısına imza attık ve Avrupa’da sektörün en saygın markalarından olan Cimpor’u aldık. OYAK olarak ülkemize ve güçlü geleceğimize güveniyoruz. Türkiye’de ve dünyada fırsat olarak gördüğümüz adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı