Gazete Vatan Logo

Çiller: 28 Şubat özde bir darbe

Eski başbakanlardan Tansu Çiller, 28 Şubat davasında ‘müşteki’ olarak yazılı ifade verdi. Mahkemeye 3 sayfalık yazılı ifade sunan Çiller “28 Şubat klasik anlamda bir darbe olmasa da özde bir darbedir” ifadelerini kullandı

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 28 Şubat davası kapsamında eski başbakanlardan Tansu Çiller’in İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde talimatla ifadesinin alınmasına karar verilmişti. Daha önce üç kez görülen talimat duruşmasına mazeret bildirerek katılmayan Çiller, dünkü duruşma için İstanbul Adliyesi’ne geldi. Adliyeye protokol kapısından giriş yapan Çiller’in görüntülenmemesi için güvenlik güçleri basın mensuplarına engel olmaya çalıştı.

‘Bedelini millet ödedi’

Duruşmaya, Tansu Çiller’in yanı sıra davanın sanıklarından Balyoz Planı davası kapsamında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve avukatları katıldı. Çiller mahkemeye üç sayfalık yazılı ifadesini sundu. Çiller, şu ifadeleri kullandı:

“28 Şubat döneminde iddia edilen darbe tam anlamıyla bir darbedir. Bu bir kesit değil, süreçtir. Bu soruya ilişkin esas olarak zaten dilekçemde değindim. Bu klasik anlamda bir darbe olmasa da özde bir darbedir. Çünkü milli iradeyle meclise yollanmış bir çoğunluk bir başka iradeye teslim edilen bir süreçte milli iradenin meclise yolladığı temsilcilerinin elinden alınmış ve bir başka azınlığa milletin iradesi teslim edilmiştir. 28 şubat organize ve gerçek bir darbedir. En büyük bedelini millet ödemiştir. Sivil anayasanın zorunlu olduğu bir süreçte, kurumlara çok yüklenmeden dersler çıkarmak ve ona göre davranmak sorumluluğundayız.”

Haberin Devamı

Yazılı yanıt verecek

Avukatlar Çiller’e sorular sormak istedi. Ancak Çiller’in avukatı soruların yazılı olarak mahkemeye sunulması halinde sorulara yazılı olarak yanıt vereceklerini belirtti. Bunun üzerine sanıkların soruları tutanağa geçirildi. Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan ise, sadece cumhurbaşkanının sorulara yazılı yanıt verme hakkı bulunduğunu hatırlattı. Tansu Çiller’in avukatı Salih Çelen, “Biz sorulara asıl davanın görüldüğü Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde cevap vereceğiz” dedi. Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, işi biten talimat dosyasının esas mahkemesi olan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.

Haberin Devamı

Çevik Bir ve Çetin Doğan’dan sorular

Sanıklar Çevik Bir ve Vural Avar’ın avukatı, Çiller’e yönelteceği 5 soruyu tutanağa geçirtti. Sanık Çetin Doğan’ın avukatının soruları da kayıtlara geçti. Doğan, söz alarak, “Balyoz kumpası yaşandı. Ayrıca 28 Şubat davası da yaşanıyor. Burada da sahte CD ve sahte belgeler var. Mağdur müştekiler, önce bu belgeleri okusunlar, dava içine girsinler, nasıl sahtekarlık yapıldığını görsünler” dedi. Doğan, Çiller’e, “Mağdura, Batı Çalışma Grubu olarak kurulduğu belirtilen ve kendisine götürülen evrakların, sanıkların el yazısından ibaret evrak olduğu belirtilmiş. Bu el yazısı ifadelerin sanıklara ait olmadığını biliyor mu? Kendisine savcılık tarafından gösterilen evrak bu mu?” diye sorarak, evrakın fotokopisini mahkemeye sundu. “MGK’da alınan kararların, askeriye tarafından herhangi bir cebir veya tehdit kullanılarak alındığına ilişkin bir bilgisi var mıdır?” sorusunu da yönelten Doğan, 6 soruyu daha tutanağa yazdırdı.

Haberin Devamı