Gazete Vatan Logo
Magazin Cildinizi kışa hazırlayın!

Cildinizi kışa hazırlayın!

Cildi kışa hazırlamak için önce yazın etkilerinden arındırmak, ardından kışın soğuk ve rüzgarından korumak gerekiyor. Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Sibel Alper’den cildini kışa hazırlamak için tüyolar...

Kışın cildi kötü etkileyen soğuk hava ve rüzgarın yanı sıra, kaloriferler ve diğer ısıtıcılar da cildinizin kurumasına neden olabiliyor.

İster kuru, ister yağlı ya da karma olsun, uzmanlar bütün cilt tiplerinin mevsimsel koşullardan farklı farklı etkiler aldığı konusunda hem fikir. İstanbul Florance Nightingale Hastanesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sibel Alper, önce yazın etkilerini azaltmak için ne yapmamız gerektiğini tek tek anlattı.
Güneş hasarını gidermek için...
Prof. Dr. Sibel Alper, güneş hasarına öncelik veriyor ve yapılması gerekenleri şöyle özetledi: “Yazın biliyorsunuz güneş etkisiyle deri kalınlaşıyor, güneş lekeleri oluyor. Kış başında önce derideki güneş hasarını yaşlanma etkilerini tedavi ediyoruz. Bunun için de çeşitli yöntemler var. Her cildin etkilenme şekli farklı. Çok açık tenlilerde daha çok güneş yanığı hasarı, koyu tenlilerde güneş lekeleri görülüyor. Bunun etkilerini gidermek için peeling, lazer ve mezoterapi yöntemleri etkili. Peeling yönteminde, leke giderme ve yaşlılık etkilerini azaltma gibi içerikleri olan kremlerle deri temizleniyor. Ardından 5 ila 10 dakika arası bekleniyor. Asidin etkisini giderecek malzemelerle yüz tamamen temizleniyor.
Isıtıcılar, nemi sıfırlar
Prof. Dr. Alper, kışın deriyi etkileyen soğuk hava, rüzgâr gibi faktörlerin yanında evlerin içindeki kalorifer ve sobanın da havanın, dolayısıyla da cildin kurumasına neden olduğunu vurguluyor ve “Dolayısıyla, kışın her şeyden önce derinin nemini çok iyi korumak gerekiyor” diyor.
Pratik destekler: Gülsuyu ve gliserin
“Kışın soğuklar nedeniyle hepimiz sıcacık bir banyo isteriz. Ancak banyo yaparken çok sıcak su kullanılmamalı. Sıcak su da cildin kurumasına neden olan faktörlerden biri. Ilık suyla yıkanın ve hemen sonrasında nemlendirici kullanın. Gliserinle (eczanelerde bulunabiliyor) ve gülsuyu eşit karıştırıldığında çok güzel bir vücut nemlendiricisi oluyor. Yüz kremlerinizde de, içinde badem yağı, çuha çiçeği yağı olanları tercih edin. Saç bakımınız için ise, saçın uzamasına da yardımcı olan Hindistan cevizi yağı içeren kullanabilirsiniz. “
Çare: Bol bol su ve E vitamini
“Kışın cildi kurutan bu etkilere karşı öncelikle çok su içmeliyiz. Günde 8 bardak yeterli bir miktar. Bir de ürün seçimini değiştirmeliyiz. Kışın seçeceğimiz nemlendiricilerin içinde gliserin, hyaluronik asit, E vitamini, C vitamini bulunmalı. Gece yatmadan önce cildimizi alkollü değil de krem bazlı bir temizleyiciyle temizlemeliyiz. Arkasından onarıcı bir serum kullanmalıyız. İçinde kök hücre ve büyüme faktörü olan bir serum daha faydalı olacaktır. Alkollü kolonya ve solüsyonlardan ise uzak durun.”
Kışın da güneş kremi kullanın
“Eller için birçok el kremi var. Pür vazelin bile çok iyi bir koruyucu oluyor. Gün içinde bir iki kere tekrarlamanızda fayda var. Yazın güneşten koruyucular kullanıyoruz ya, aslında kışın da buluttan bir sürü zararlı ışın geçiyor. Yazın cilt tipine göre 30 ila 50 faktörlük koruyucu kremler kullanıyorsak, kışın da 15-20 faktörlük kremler tercih edilebilir.”

Haberin Devamı