Gazete Vatan Logo

Çıkışlar serbest

Yabancının Türkiye rüyası bitti. Dolardaki artışın süreceğini ve bonodan kazandığını çıkış kuruna kaptıracağını düşünen yabancılar, son bir haftada 763 milyon dolarlık tahvil sattı

Çıkışlar serbest

Yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü 4 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 763.2 milyon dolar azaldı.

Merkez Bankası’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyü aynı dönemde net 102.8 milyon dolar azalış gösterdi.

Hisselerde satış

Yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki DİBS stoku 4 Eylül haftası itibarıyla 32.86 milyar dolar oldu. Verilere göre, 28 Ağustos haftasında DİBS stoku 34.2 milyar dolar, arındırılmış giriş tutarı 46.9 milyon dolar olmuştu. Yurt dışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stoku 4 Eylül haftası itibarıyla 42.96 milyar dolardan 41.57 milyar dolara geriledi. Yabancılar Ağustos ayının tamamında da hisse senedi ve bono tarafında satıştaydı.

Dolarda yeni rekor denemesi: 3.0620 TL

Brezilya’nın notunun kırılmasından sonra gelişen ülkelere olan inancın biraz daha azalması, Türkiye’ye özgü endişe verici sorunların da tırmanarak devam etmesi doların TL karşısında yeni bir rekor denemesi, yapmasına neden oldu. Dolar, Türk Lirası karşısında ilk işlemlerin yapıldığı Asya borsalarında 3.0620’ye kadar çıktıktan sonra 3.04 seviyelerinde denge buldu.

Haberin Devamı

Dolardaki hız kesmeyen tempo, hisse senedi piyasasında da karşılığını buldu ve gün boyu satıcılı bir seyir izleyen BİST günü yüzde 0.22 kayıpla kapattı. Oysa beklenenden yüksek gelen büyüme rakamı ve cari açıktaki iyileşme ile Türk Lirası’nın daha iyi bir performans sergilemesi bekleniyordu. Cizre başta olmak üzere Güneydoğu’dan gelen terör haberleri piyasalar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor.

Faiz yükselirse dolar % 10 artar

Rabobank’tan Piotr Matys, “Fed faiz artırırsa dolar/TL kuru yüzde 5 ile 10 arasında bir bantta artabilir” dedi. Rabobank Gelişen Piyasalar Straejisti Piotr Matys, BloombergHT’ye yaptığı değerlendirmede, “Veriler

olumlu geldi ama pozitif olmaktan çok uzak. Büyümenin yüzde 3 civarında kalacağını düşünüyorum. Türk Lirası en volatil gelişen ülke para birimi olmaya devam edecek. TL’de ne olacağını biraz daha bekleyip görmek gerekiyor. Merkez Bankası’nın ne yapacağı da önemli. TL değer kaybetmeye devam ederse Merkez Bankası faiz artırma baskısı hissedebilir. Belirsizlikler TL’nin değer kaybetmesinin önüne geçiyor” diye konuştu. Matys, “Ak Parti çoğunluğu kazanırsa piyasalar olumlu tepki verecektir. Koalisyon çıkarsa belirsizlik devam edecektir. Önümüzdeki dönemde euro karşısında ilginç fırsatlar çıkabilir” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı