Gazete Vatan Logo

Çıkart çıkartabilirsen

Türkiye turizmi geçen yıl kriz yaşayınca, oteller fiyat kırmak zorunda kalmıştı. Bu durum 2018 yılını da şimdiden etkiledi. Türkiye’ye turist getiren dev acenteler 2018 için kriz döneminde düşen fiyatlardan kapıyı çalıyor

Çıkart çıkartabilirsen

Geçtiğimiz yıl turizmde yaşadığı krizin etkilerini sarmayı başaran Türkiye gerek turist sayısını gerekse turizm gelirlerini önemli ölçüde arttırdı. Özellikle Rusya pazarındaki yukarı yönlü ivme ile otellerdeki doluluk oranında büyük artış sağlanırken çoğu pazarda da toparlanma yaşandı. Turizm sektörü gelirlerini genel olarak arttırdı ancak bu gelirlerin çok büyük bir bölümünü oluşturan paket turlarda ortalama fiyat son 3 yıldır giderek aşağı iniyor. Özellikle Türkiye’ye gelen yabancı turist kafilelerinin çoğunluğunu oluşturan Rusya pazarında paket turla gelen turistlerin ortalama kişi başı harcaması 3 yılda 1.400 dolardan 490 dolara inmiş durumda. Türkiye pazarındaki bu fiyat düşüşünden yararlanmak isteyen dev turizm acenteleri de kriz dönemindeki fiyatlardan yukarı çıkmak istemiyor.

Kriz fiyatını istiyorlar

2017 yılı Türkiye Turizmi Talep Profili, Gelir ve Geceleme Analizi Araştırması’na göre Türkiye sadece yabancı turist harcamalarından bu yılın 9 aylık döneminde 15.5 milyar dolar gelir elde etti. Rapora göre geçen yılın aynı döneminde bu rakam 12.5 milyar dolardı. Aradaki 3 milyar dolarlık farkın turist sayısındaki artıştan kaynaklandığını ifade eden Turizm Araştırmaları Uzmanı Erol Karabulut, “Turist sayısındaki artış ortalama gelirlerdeki artışla aynı orantıda gerçekleşmedi. Bizim için önemli olan paket turizmdir çünkü gelen turist kafilelerinin çoğunluğu paket turlar ile ülkemize geliyor. Kriz döneminde başta oteller olmak üzere turizm sektöründeki tüm paydaşlar fiyatlarını aşağı çekti. Şimdi erken rezervasyon döneminin başındayız. Acenteler otellerden fiyat istiyor ancak acenteler gelen fiyatları yüksek bulup kriz dönemindeki fiyatlar konusunda diretiyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

500 dolara indi

Araştırmaya göre, 2015’te turist başına ortalama paket tur harcaması 600 dolardı. Geçen sene bu rakam 522 dolara geriledi. 2017’de de ortalama gerilemesini sürdürdü ve 500 dolara indi. Rus turistlerde 2015 yılında ortalama 1.400 dolar olan ortalama paket tur harcaması 2017’de 490 dolara geriledi. Ukrayna pazarında kriz olmamasına rağmen paket tur harcaması geçen seneye göre 100 dolar düşerek 450 dolara indi. Almanya’da bu düşüş 730 dolardan 630 dolar oldu. İskandinav ülkelerinde düşüş daha sert oldu. Erol Karabulut’a göre bu yıl Türkiye turizminde yerli aktörler para kazanamadı sadece nakit operasyonlarını geçen seneye göre daha iyi yönetti, bu yılın tek kazananı getirilen her turist kafilesi başına devletten destek alan acenteler oldu.

Haberin Devamı