Gazete Vatan Logo

Çıkarlarımız için parayı feda ederiz

Irak’a yıllık 1 milyar doların üzerinde hazır giyim ihracatı yapan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Sadece bizim birlik üyelerinin 600 milyon dolarlık ihracatı var. Yolcu beraberi de bir o kadar satıyoruzdur. Gerekirse bu ihracattan vazgeçeriz” dedi

Çıkarlarımız için parayı feda ederiz

Türkiye, Kuzey Irak’a yaptırımları ve bunun ekonomiye olan etkilerini tartışırken hazır giyimcilerden feda açıklaması geldi. İstanbul Hazırgiyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) olarak Kürt bölgesine 600 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bu paradan gözlerini kırpmadan vazgeçebileceklerini, yeni pazarlar bularak bu açığı telafi edebileceklerini söyledi.

Tanrıverdi, “Türk hazır giyim sektörü olarak Irak’a yıllık 600 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Resmi rakamların yanı sıra yolcu beraberi yapılan ihracatın da bir o kadar olduğunu düşünüyoruz. Bir başka ifadeyle 1 milyar doların üzerinde ihracat söz konusu. 2017 Ocak-Ağustos döneminde 465 milyon dolar tutarında resmi hazır giyim ihracatı gerçekleştirdik. Çeşitli nedenlerle hazır giyim ihracatının yatay seyir izlediği bir dönemde Irak’ta yılın ilk 8 ayında yakalanan yüzde 28’lik artış son derece önemli. Ancak vazgeçilmez değil” dedi.

Güney’i etkilemesin

Irak ihracatının sadece Kuzey’den ibaret olmadığını, Bağdat yönetiminin hakim olduğu bölgelere de ihracat yaptıklarına dikkat çeken Tanrıverdi, ihracatın büyük bölümünün karayoluyla yapıldığını ve bunun bir tehdit olabileceğini söyledi. Tanrıverdi şöyle devam etti: “Türkiye olarak reddettiğimiz referandumun karayolu ile yapılan ihracatımı olumsuz etkilememesini umuyorum. Çünkü TIR’larımız Kuzey Irak üzerinden Bağdat ve çevresine ulaşabiliyor. Burada ürünlerin yaklaşık yüzde 25-30’u Erbil ve bölgesindeki adreslere teslim edilirken, çoğunluğu Irak’ın başkentine ve çevresindeki yerleşim merkezlerine götürülüyor. K. Irak pek çok sektör ve firmamız açısından önemli ancak Türkiye’nin stratejik çıkarları bizim için çok daha önemli. Gerekirse bu ihracatımızdan vazgeçer, ticari kaybımızı başka pazarlarda telafi ederiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

35 Türk markasının 559 satış noktası var

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, Kuzey Irak pazarının kendileri için önemli olduğunu, yaşanacak gerginliğin olumsuz etkilerini göreceklerini belirtti. Öncel “Öncelikle şunu söylemeliyim ki Irak’ın kuzeyinde yapılan referandum, uluslararası anlaşmalara uygun olmadığı gibi, bölge halklarının hiçbirinin de çıkarına olmayacak. Elbette bu olayın siyasi ve ticari bir takım önemli sonuçlarını birlikte görüp yaşayacağız. Türk markaları açısından değerlendirmek gerekirse; 35 markamızın Irak’ta toplam 97 mağazası ve 559 satış noktası bulunuyor. Markalarımız Irak halkı ile adeta bütünleşmiş durumdalar, hepsi de çok beğeniliyor ve seviliyor. Ekonomik ambargo ve Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması gibi seçenekler devreye girerse kaçınılmaz olarak ticaret olumsuz etkilenecek. Ürün sevkiyatı yapılamayan bir ortamda markalarımızın mağazaları kapatmaktan başka alternatifleri kalmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Zarar bölge halkına

Toplam cirolara bakıldığında Irak’taki mağazaların kapanmasının markalar açısından çok ciddi bir kayıp olmayacağını kaydeden Öncel “Asıl sıkıntıyı bölge insanının çekeceğini düşünüyorum. Zira orada sadece Türk mağazaları yok. Hazır giyim, ayakkabı, gıda, beyaz eşya gibi kategorilerde pazarın tamamına Türk markaları ve ürünleri hakim” diye konuştu.

Haberin Devamı