Gazete Vatan Logo

Çığlıklar atıldı, havaya ateş edildi

Ordu'da bu yüzyılın Türkiye'den gözlenen ilk tam güneş tutulması dualarla, çığlıklarla ve tabancayla havaya ateş edilerek izlendi. 3 dakika 30 saniye süren tam güneş tutulmasına aralarında Fransız ve Alman turistlerin de bulunduğu binlerce kişi tanık oldu. Amatör gözlemciler, tarihi anı video kamera, fotoğraf makinaları ve cep telefonlarıyla tesbit etti

Tam güneş tutulması öncesinde Ordu sahiline 40 bin kişi toplandı. Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Belediye ücretsiz olarak 15 bin filtreli güneş gözlüğü, bazı şirketler de günün anısı olarak çanta ve şapka dağıttı. Bedava güneş gözlüğü dağıtımı sırasında izdihamlar yaşandı. Sahil Yolunda hediye satışlarının yapıldığı standlar kuruldu. Bisiklet ve yöresel halk oyunları yarışması ile uçurtma gösterisi düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği Korosu ile yerel sanatçılar konser verdi. İnsanların tam güneş tutulmasını daha iyi izleyebilmeleri için geniş bir perde kuruldu. Esnafın bir bölümünün de kepenk kapatarak izlenmenin yapılacağı alana akın ettiği dikkat çekti. Yerli ve yabancı tur şirketlerinin ise otellerdeki tek kişilik oda ücretinin 35-40 YTL olması nedeniyle rezervasyonlarını son anda iptal ettiği öğrenildi. Tur şirketleri daha ucuz olan Kapadokya'yı tercih ettiği belirtildi. Bu yüzden Ordu'ya sadece 40 kişilik Fransız ve 15 kadar Alman turistin geldiği gözlendi. Tam güneş tutulması öncesinde tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez, kalabalığa seslendi ve "Allah birliğimizi beraberliğimizi bozmasın. Bozmaya çalışanlara da fırsat verilmesin. Şu anda mahşeri bir kalabalık var. Her zaman böyle olalım" dedi.

GÖZLEMEVİNE AKIN
İsviçre'den 1994 yılında malulen emekli olduktan sonra memleketi Ordu'nun Ulubey İlçesine yerleşen, astronomiye merakı yüzünden 27 dönümlük alan üzerine 1 milyon YTL'ye "Astrocumali' adıyla "Gözlemevi' kuran 59 yaşındaki Cumaittin Turap da tarihi ana tanık olmak isteyenlere kapılarını açtı. İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Gözlemevine ilçe merkezindeki okullardan öğrenciler akın etti. Burada yaklaşık 2 bin kişi tarihi ana tanık oldu. Cumaittin Turap çeşitli ebatlardaki 6 teleskopla tam güneş tutulmasını insanlara izlettirdi. Ayna ve mercek sistemiyle de 1.5 metrekare genişliğindeki ekrandan güneş tutulmasını perdeye yansıtıp teknik bilgiler sundu. Sivillere 3, öğrencilere 2 YTL karşılığında güneş gözlüğü dağıtan Turap, elde ettiği geliri astronomi çalışmalarına harcayacağını söyledi.

TUTULMA ANI
Saat 14:08.27'de Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girmesiyle başlayan ve 14:11.57'de son bulan 3 dakika 30 saniye süren tutulma ise büyük coşku ve heyecan yarattı. Amatör gözlemciler ve gazeteciler güneşin etrafında parlak beyaz bir ışık tacı belirginleşince bu tarihi anı video kamera, fotoğraf makinası ve insanlar da cep telefonlarıyla görüntülemeye çalıştı. Tutulma sırasında gökyüzü kararıp, ortalık serinleyince bazı insanlar hıçkırıklarla ağladı, çığlık attı, alkışladı. Bazıları araçlarındaki kornaları çaldı, bazıları da güneşe ellerini açıp dua okudu. Karanlıkta gözlenemeyen ve köylerde oturan bazı kişiler ise havaya birkaç el kutlama ateşi açtı. Tutulma anında yıldızlar gece yarısındaki gibi parladı. Işığa duyarlı sokak lambaları yandı. Horozların ise erken ötmesi dikkat çekti. Tam tutulma sırasında özel filtreli gözlüklerini çıkaranlar bu anı çıplak gözlerle izledi. Özel güneş gözlüğü bulamayanların tutulma öncesi ve sonrasını islendirilmiş cam, röntgen filmi ve kaynakçı gözlüğü ile izlemesi dikkat çekti.

Samsun'da kısmen izlenebilen tam güneş tutulması nedeniyle Devlet Hastanesi'nde görevli personel ile hastaların röntgen filmleriyle gökyüzüne bakması ilginç görüntüler oluşturdu. Tutulma sırasında vatandaşlarla birlikte hastalarda hastane önüne çıkarak röntgen filmleriyle bu muhteşem doğa olayını takip etti.

Haberin Devamı