Gazete Vatan Logo
Magazin Çiftlerin en gizli sorunu: Vajinismus

Çiftlerin en gizli sorunu: Vajinismus

Vajinismus Türkiye’de en sık görülen kadın cinsel sağlık sorunlarından biri. Vajinimusta kadındaki şiddetli kasılma cinsel beraberliği engelliyor. Ancak pek çok çift bu sorunun kendiliğinden geçeceğini ümit ediyor. Yıllar boyu cinsel birliktelik yaşayamadıklarını gizliyor. Hatta yardımcı üreme teknikleriyle çocuk sahibi olan çiftler var.

Vajinismus nasıl gelişiyor?

Vajinismusta vajen ön kısmındaki istemsiz kasılmalar cinsel ilişkiye izin vermiyor. Vajina girişini çevreleyen kas vajina açıklığını kontrol ediyor. Bu kasın istemsiz olarak kasılması, cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya girişini tamamen engelliyor. Bu durum çoğu zaman ilk cinsel ilişkiden itibaren gelişiyor. Ne kadar denenirse denensin cinsel birliktelik yaşanamıyor. Cinsel bilgi yanlışları, ilk gece korkusu gibi nedenlerle ilk beraberlik denemesiyle kasılma, kendini geri çekme, eşi itekleme görülebiliyor. Bazen vajinismus ilk deneyim sonrasında da gelişebiliyor. Bazen de cinsel birliktelik yaşansa da kadındaki kasılmalar devam ettiğinden ciddi bir cinsel ağrı oluşuyor ve bu durum uzun yıllar devam ediyor. Vajinusmus bazı durumlarda ikincil olarak sonradan da ortaya çıkabiliyor. Bu durum enfeksiyonlar, ameliyatlar veya kimyasal maddeler gibi vajinal ağrı yaratan bir sorun sonrasında gelişebiliyor.

Haberin Devamı

Eşler de cinsel sıkıntı yaşar

Eşlerin cinsel sorunlarının birbirlerine yansıyacağını sürekli vurguluyoruz. Eşinde vajinismus olan erkeklerde de bir takım cinsel sorunlar baş gösteriyor. Psikolojik etkiyle sertleşme sorunu, erken boşalma veya cinsellikten uzak durma eğilimi başlıyor.

Kendiliğinden geçecek zannediliyor

Genellikle vajinusmus sorunu yaşayan çiftlerin bu olumsuzluğu kabullenip hiç doktora başvurmadığını gözlemliyoruz. Çiftler genellikle vajinismusun geçici olduğunu ve kendiliğinden çözüleceğini düşünüyor. Ancak çoğu vakada vajinismus asla kendiliğinden tedavi olmuyor. Çift beyhude bir çabayla her ilişkiye bir ümitle başlayıp büyük moral bozukluğu yaşıyor. Yetersizlik hissi, gerginlik, eş tarafından arzulanılmadığına inanma, cinsel soğukluk gibi sıkıntılar başlıyor. Türkiye’de yaptığımız çalışmalarda, bu sorunu yaşayan çiftlerin ortalama 2.5 yıl beklediklerini gördük. Oysa çiftlerin ortalama 1 hafta bekleyip sorun çözülmez ise doktora başvurmaları gerek!

Haberin Devamı

Her kesimden çift etkileniyor

Vajinismus sadece cinselliğe çok sınırlı bilgiyle başlayan, cinsellik konusunda şehir efsanelerine aşırı maruz kalmış, cinsel farkındalığı nispeten düşük kişilerde görülmüyor. Kültürel etkiler söz konusu olduğu için her kesimden çift vajinismus yaşayabiliyor.

Çocuk sahibi olmaya engel

Vajinismusun en önemli yan etkisi cinsel birlikteliği yaşayamamak, cinsellikten uzaklaşmak ve cinsel soğukluk. Ancak bir başka yan etkisi de bu sorunun çocuk sahibi olmaya engel teşkil etmesi. Bu durumda cinsel sorun yaşadığını söylemeye çekinen, bu konuyla ilgili yardım almaktan utanan çiftler bazı durumlarda yardımcı üreme tekniklerine bile başvuruyor. Çocuk sahibi ve yıllardır evli olan ancak hiçbir şekilde cinsel beraberlik yaşamamış çiftler var.

Haberin Devamı

Hedefe yönelik ve hızlı tedavi

Vajinusmus tedavisinde ana amaç ilişkiye hiç giremeyen, ilişkiden korkan ya da bir şekilde girse dahi acı duyan, tatmin olmayan kadın hastalar için tüm safhaları keyifli hale getirmek. Bu nedenle öncelikle cinsel bilgi eksikliğini tamamlanıyor, kadın ve erkek cinsel anatomisi, kızlık zarı, vajinal kaslar, cinsel birliktelik fizyolojisi hakkında çift detaylı olarak bilgilendiriliyor. Anatomik bir sorun olup olmadığının anlaşılması için konsültasyon gerekebiliyor. Daha sonra çift cinsel terapi ödevleri (kas çalışmaları, bireysel ödevler ve ilerleyen aşamalarda eşli çalışmalar) ile aşama aşama beraberliğe hazır hale geliyor. Bu süreçte erkekte var olan sertleşme kaybı veya erken boşalma sorunu da çözümleniyor. Çiftten çifte değişmekle birlikte ortalama 4-8 seansta sorunu şekilde çözümlemek mümkün.