Gazete Vatan Logo

Çiftlerin arasındaki kara kedi!

Cinsel yolla bulaşıyor, hem bedene hem ruha zarar veriyor ve çiftlerin arasına giriyor. HPV ya da bilinen bir diğer adı ile genital siğil rahatsızlığı, kişiden kişiye kolayca bulaş göstererek hastaların ikili ilişkilerine ve sosyal hayatlarına oldukça olumsuz bir darbe vurabiliyor.

Çiftlerin arasındaki kara kedi!

Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, HPV’nin (Human Papilloma Virus) cinsel temasla kişiye bulaştıktan sonraki süreçte kişinin bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak kuluçkaya yatabildiğinden bahsetti. HPV’nin vücuda bulaştıktan sonra çoğunlukla 3 hafta ile 24 ay arasında varlığını ortaya çıkarabildiğini açıkladı.

HPV NEDİR?

Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Yasir Gözü, HPV’nin ilk etapta hasta tarafından anlaşılabiliyor olması için bu virüsün nasıl oluşum gösterdiğinden ve belirtilerinden bahsedilmesi gerektiğine değindi.

“Human Papilloma Virus ya da halk arasında sıkça kullanılan ismi ile genital siğil, çoğunlukla cinsel temas yolu ile kişiden kişiye kolayca bulaşabilen bir virüs çeşididir. Çoğunlukla kişilerin genital ya da makat bölgelerinde ortaya çıkan et beni görünümlü siğillerden oluşan, lezyonlar şeklinde görülebilmektedirler. Oluşan bu lezyonlar, cinsel temas sebebiyle karşı tarafa özellikle genital bölgede bulunan bir çatlak ya da yara sayesinde kolayca bulaşabilmektedir. En büyük belirtisi gözle görülen ve karnabahar şeklindeki ciltten kabarık lezyonlar olsa da, oluşum gösterdiği bölgede kaşıntı şikâyetleri de yaratabilmektedir.”

Haberin Devamı

HPV BOŞANMALARA SEBEP OLABİLİYOR

Cinsel temas yolu ile kişiden kişiye kolayca bulaşabilen HPV, vücuda bulaştıktan sonra kişinin bağışıklık sistemine göre uzun süre sessizce, belirti vermeden varlığını sürdürebiliyor. Bu sebeple HPV kişiye önceden de bulaşmış olsa, evlilik süresinde ortaya çıktığında kişiler arasında güvensizliğe ve hatta boşanmalara sebebiyet verebiliyor.

Op. Dr. Yasir Gözü: “HPV, çoğunlukla birden fazla partneri olan ve cinsel hayata ergenlik çağında başlayan kişilerde daha sık görülebilme eğilimine sahip bir virüs olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada cinsel beraberlik sırasında tamamen koruma sağlayamasa da prezervatif kullanımı gereklidir.”

ÇİFTLERİN TEDAVİYE BİRLİKTE BAŞLAMASI ŞART!

Op. Dr. Yasir Gözü, çiftlerde tek tarafın muayene olmasının yeterli olamayacağını vurguladı.

“ HPV lezyonu olan birey rahatlıkla bu virüsü karşı tarafa bulaştırabilir. Bu sebeple çiftler özellikle tedavi süreci sonlanana kadar cinsel temastan kaçınmalı ve tedavi sürecine birlikte girmeliler. Özellikle kadınların HPV konusunda çok daha fazla dikkatli olmaları gerekiyor çünkü rahim ağzı kanserlerinin %80’inden fazlasına bu virüs sebep oluyor. Burada ayrıca HPV tedavisinde oldukça etkili bir çözüm olarak görülen lazerli ameliyatsız tedavi de hasta için en makul çözümü oluşturabiliyor.”

Haberin Devamı

HPV konusunda herhangi bir şüpheye sahip olan kişilerin hem kendi hem de partnerlerinin sağlığı açısından tedavinin gerekli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Yasir Gözü, uygulanan lazerli tedavi sonrasında lezyonların oluşturduğu siğillerin derinine inilerek kökünden yok edilmesi ile kişilerin hayatlarına hızlı bir şekilde devam edebileceklerini vurguladı.