Gazete Vatan Logo

Çiftçiye mazotun yarısı devletten!

Başbakan Yıldırım, Milli Tarım Projesi kapsamında çiftçilere ürün ve mazot desteğinin artırılacağı müjdesini verdi, “Mazot ödemeleri için de diyoruz ki, deponun yarısı çiftçiden yarısı devletten. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Çiftçiye mazotun yarısı devletten!

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, “Hayvancılıkta açığımızı et ithal ederek sürdürülebilir hale getiremeyiz. Mutlaka ve mutlaka damızlık hayvancılığı teşvik edeceğiz. Bir süre belki daha ithalat yapacağız ama o süre geçtikten sonra artık hayvancılıkta kendi kendimize yeten ülke haline gelmeyi hedefliyoruz. Ayrıca çiftçiye mazot desteği vereceğiz” dedi.

Gelecek tarımda...

Beştepe Kongre Merkezi’ndeki Milli Tarım Projesi toplantısında konuşan Yıldırım, siyasetteki önceliklerinin çiftçilerin, milletin mutluluğu olduğunu, bunu için “önce insan” diyerek yola çıktıklarını söyledi. “İnsanı yücelt ki devlet yücelsin” diye çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini belirten Yıldırım, her zaman gerçekçi kararlar aldıklarını ifade etti. Hedeflerinin vatandaşın refahını ve huzurunu sağlamak olduğunu dile getiren Yıldırım, ekonomiyi sadece rakamlardan, istatistiklerden ibaret görmediklerini vurguladı.Başbakan Yıldırım, işbaşına geldiklerinden bu yana sosyal politikalarla ekonominin temel sorunlarını birlikte ele aldıklarını anlatarak, “Tarım, hala hem Türkiye’de hem dünyada stratejik bir üründür. Burada rakamlar verildi, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 10 milyar olacağı, gıdaya bağımlılığın yüzde 60 seviyelerinde kalacağı ifade edildi. Buradan da şunu anlıyoruz ki tarım sektörü gittikçe önemini daha da artıracak” dedi.

Haberin Devamı

18 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin tarımda yıllık hasılasını artırarak 147 milyar liraya çıkardığını belirten Yıldırım, ihracatın 18 milyar dolara yaklaştığını söyledi. Milli Tarım Projesi’nin amacının toprakları daha iyi değerlendirmek olduğunu vurguladı. Yıldırım, şunları söyledi:

Tarıma yılda iki kez destek

14 yıllık AK Parti iktidarında tarıma 90 milyar lira destek verdiklerini hatırlatan Yıldırım, “Helali hoş olsun, tarım sektörü bunu hak ediyor. Daha fazla da destek vermeliyiz” dedi. Yıldırım, destekleri verirken bir yöntem değişikliğine gittiklerine dikkati çekti:

Bu destekler çeşitli kalemlerde yıl boyu küçük küçük rakamlarla veriliyor. Oturduk arkadaşlarımızla çalıştık, öyle parça pinçik vermek yerine, yılda iki sefer bir ekerken bir de biçerken yani Nisan-Mayıs’ta bir destek, Eylül- Ekim’de de topluca bir destek vermek suretiyle bu işi sadeleştirelim. . Bu karar, önemli bir karar. Diyelim ki bir yıl içerisinde 14-15 milyar destek yapacağız, bunun yarısını Nisan-Mayıs’ta, diğer yarısını da Eylül-Ekim’de vereceğiz. Böylece siz de ne alacağınızı ne ekeceğinizi bileceksiniz, işinizi ona göre yapacaksınız.

Haberin Devamı

Çiftçiye ucuz mazot...

Başbakan, tarım sektörünün birçok ihtiyacının, sorununun olduğunu belirterek, “Tarım sektörünün iki önemli girdisi var. Biri mazot, biri gübre. Desteklerde bunlara ağırlık vereceğiz. Bu iki kalemin yükünü hafifletmek, maliyeti azaltmak için özellikle gübreye ve yakıta yoğunlaşacağız. 2017’den itibaren gübrede KDV’yi kaldırdık. Mazot için de diyoruz ki deponun yarısı sizden, yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

184 ovaya özel koruma

BAŞBAKAN Yıldırım, “Hayvancılığımız her ne kadar istediğimiz hızda gelişmiyor ise de yine önemli bir mesafe kaydettik” dedi, ekledi: 2006’dan bugüne kadar Avrupa’nın en büyük tarımsal hasılasına sahip ülke Türkiye. Dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankasını da ülkemizde kurduk. Hayvancılıkta açığımızı et ithal ederek sürdürülebilir hale getiremeyiz. Mutlaka ve mutlaka damızlık hayvancılığı teşvik edeceğiz. Tarım alanlarımızın korunmasına yönelik 184 ovamızı özel koruma altına alıyoruz. Buralara fabrika, bina yapılmayacak.

Haberin Devamı

Buğday ile koyun önemli

Milletin gıdada bir geleneği var. Buğday ile koyun, gerisi oyun. Bizim beslenme geleneğimizde bu var. Sebzeydi, diğer ürünlerdi mutlaka önemli ama tahıl ve et bizim için stratejik iki ürün. Bunların her yerde desteklenmesi için gereken tedbirleri alacağız. Milli Tarım Projemizin çiftçimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bundan böyle meralarımız, alçak terör elemanlarıyla değil, çobanlarımızla, çiftçilerimizle ve ülkemizin hayvancılığıyla daha da şenlenecek.