Gazete Vatan Logo

Çiftçiye de emeklilik şansı

SGK ve Ziraat Bankası arasında imzalanan protokole göre, borçlu esnaftan sonra emeklilik hakkını kazanmış fakat prim borcu olan Bağ-Kur’lu çiftçilere de aylık yüzde 1.28 faiz oranıyla 48 ay vade imkanı tanınarak kredi sağlanacak.

Çiftçiye de emeklilik şansı

Ziraat Bankası ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), borçlu esnaflardan sonra çiftçilerin de emekli olabilmesine yönelik iş birliğine gitti. İş birliği kapsamında prim borcu bulunan Bağ-Kur’lu çiftçi, Ziraat Bankası’ndan kredi alarak emekli olabilecek. Protokol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın katılım sağladığı törenle imzalandı.

1.28 faiz 48 ay vade

Protokol kapsamında, 1.28 faiz oranı ve 48 ay vade imkanıyla kredi sağlanacak. Herhangi bir kredi, sicil sorgulanması yapılmayacak ve komisyon söz konusu olmayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Şu an 708 bin tarım Bağ-Kur’lu sigortalımız var. Tarım Bağ-Kur’lu 682 bin de emeklimiz var. Biz, inşallah önümüzdeki dönemlerde de bu kesimlerin tamamına dokunacak çalışmalarımızı gerçekleştirmek için çabalarımızı ortaya koymaya devam edeceğiz” dedi.

Sigortalı nüfus artmalı

Haberin Devamı

Tarımdaki sigortalı nüfusunun hızla artırılması gerektiğine dikkati çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda kayıt dışı çalışmanın azalması, sigortalı nüfusun artırılması için tarımda sigorta prim yükünün hafifletilmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, şöyle konuştu: “2018’de 25 olan prim ödeme gün sayısı yeniden 2008’deki rakama, 15 güne indirilmeli. Kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmalı. Zorluklar dikkate alınarak çiftçilerimize çalıştıkları her yıl için 90 gün (4 yıla 1 yıl hesabıyla) yıpranma payı ilave edilmeli.”