Gazete Vatan Logo

Çiftçinin traktöre otomobil muamelesi!

Çiftçiye ikinci darbe geliyor...

Maliye, KDV iadesinde bir orta yol bulamayınca traktörün KDV’sinin yüzde 8’den 18’e çıkması gündeme geldi. Bu, kırsal motorinde darbe yiyen çiftçiye ikinci darbe olacak.

Kırsal motorine uyguladığı sübvansiyonu kaldırarak çiftçinin traktörüyle, zenginin cipini eşitleyen Maliye Bakanlığı, şimdi de traktörün KDV’sini yüzde 8’den yüzde 18’e yükseltmeye hazırlanıyor. Köylünün traktöründe KDV 10 puan artırılırken, traktörün KDV’si, lüks otomobillerin KDV’siyle aynı düzeye çıkarılmış olacak. Vergi artışı, traktör fiyatlarına en az yüzde

8-10 zam olarak yansıyacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, EMD üyesi gazetecilerle Cuma günü yaptığı sohbette, yatırımlara özel düzenlemelerle ilgili bilgi verirken “Sanayicinin KDV iadeleri konusu var. Alış ve satış KDV’si arasındaki farkda sanayicilerin haklı talepleri var. Biz de traktör üreticilerinden gelen bu talebi yerinde bulduk ve hazırlıklara başladık” dedi.

KDV iadesi yüzünden

Bu hazırlığın perde arkasından ise traktör satışında uygulanan yüzde 8’lik KDV’nin yüzde 18’e çıkarılması planı çıktı.

Çağlayan, “Sanayicinin iade sorununun çözümü, yüzde 18’lik KDV’yi yüzde 8’e indirmek mi yoksa satış KDV’sini yüzde 18’e çıkartmak şeklinde mi olur” sorusuna “Bu konu EKK’da konuşulacak. Henüz üzerinde çalışılıyor. Ancak yüzde 18’e çıkartmak daha makul olacak gibi görünüyor. Bizim de kanaatimiz bu yönde” dedi. Çağlayan, “O halde köylünün alacağı traktörün fiyatı bu oranda artar” yorumuna ise “O artış bir yolla telafi edilir, Ziraat Bankası kanalıyla falan bakıyoruz o konuya” diye konuştu.

Ziraat Bankası üzerinden kredi desteği gelebilir

Bakan Çağlayan’ın açıkladığı hazırlıkla ilgili detayların kısa sürede köylüye kara haber geleceğini ortaya koyuyor. Düzenlemenin yatırımlara özel hazırlanan Torba Yasa’da yer alması düşünüldü. Ancak Bakanlar Kurulu’nun oranı artırma eksiltme yetkisi bulunduğundan yasa hükmüne de gerek kalmayabileceği anlaşıldı. Böylece yeni düzenleme bir kararnameyle yapılacak. Gelinen noktada Hükümet trakötörün KDV’sini yüzde 18’e çıkarmaya karar verdi ancak köylünün zarar göreceği aradaki 10 puanlık artışın telafisiyle ilgili hala bir çözüm bulmadı. Ağırlık kazanan formülün Ziraat Bankası üzerinden Hazine destekli kredi sübvansiyonu olduğu belirtiliyor.

KDV iadesi sermayeden bile daha fazla

Köylünün traktöründeki %10’luk vergi zammına yol açan sıkıntı, geçen yıl sanayicilerin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la yaptıkları toplantıda gündeme getirilmişti. Sorun 2008’de traktörle birlikte bazı ürünlerin KDV’sini %18’den %8’e indirilmesiyle başladı. Özellikle tarım makineleri ve traktörde fiyatlar indirim kadar ucuzladı. Ancak traktör üreticileri için handikap yaşandı. Üretim için malzemeyi %18 KDV’yle alan sanayiciler, traktörü %8 KDV ile sattı. Devletten alınacak aradaki 10 puanlık KDV farkı biriktikçe birikti. 2012 sonunda bazı sanayicilerin Maliye’den alacakları iade şirket sermayelerini bile geçti.

Tarım Bakanlığı ile Maliye uzlaşamadı

Sanayiciler sorunun çözümü için hükümete çeşitli öneriler sundu. Örneğin, “Teminat mektubu verelim. Maliye, iade alacağımızı ödesin. Belgelerde bir usulsüzlük görürse, mektubumuzu yaksın” önerisi çok taraftar topladı. Ancak Hükümet Maliye bu öneriye sıcak bakmadı. Ardından, yüzde 8’e indirilen KDV’nin yeniden yüzde 18’e yükseltilmesini istediler. Ancak köylünün kullandığı traktörün fiyatı da buna göre artacağı için, aradaki 10 puanlık artışın Tarım Bakanlığı’nca köylüye nakit olarak ödenmesini önerdiler. Ancak Tarım Bakanlığı kaynağı Maliye’nin aktarmasını istedi, olmadı. Köylüye nakit ödeme de kabul görmedi.

Haberin Devamı