Gazete Vatan Logo

Çiftçiler dikkat! O parayı almak için...

Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçiler, destekleme ödemelerini alabilmek için müracaat tarihinden önceki son bir ay içinde elektrik dağıtım şirketinden alınan belgeyi bankaya ibraz edecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Tarımsal Sulamaya İlişkin Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödeninceye Kadar 2015 Yılında Destekleme Ödemesi Yapılmamasına İlişkin Kararının Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, elektrik dağıtım şirketleri, elektrik tüketimine ait kayıtlar ile Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını eşleştirerek alacaklı olduğu çiftçilere ait kimlik numarası veya vergi kimlik numarasıyla beraber alacak tutarını bankaya iletecek. Banka, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine iletilen, ödemeye esas icmallerdeki çiftçilere veya tüzel kişilere ait kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile şirket tarafından iletilen elektrik borcu bulunan tüketiciye ait kimlik numarası veya vergi kimlik numarası eşleşenlerin destekleme bedellerini ilgililerine ödemeyecek.

Haberin Devamı

Şirket borçlularına ödemenin yapılabilmesi için çiftçinin veya tüzel kişinin, destekleme hak edişlerini almak üzere müracaat tarihinden önceki son bir ay içinde şirketten alınan belgeyi bankaya ibraz etmesi gerekecek. Borca ilişkin itiraz şirkete yapılacak. Anlaşmazlık durumunda özel hukuk hükümleri uygulanacak.

Genel Müdürlük, destekleme ödemesinin yapılacağını, planlama aşamasında, şirketçe bildirilen adrese elektronik olarak gönderecek. Şirket, borçlulara ait bilgileri ve borç miktarlarını gösteren listeleri ödeme yapılmadan en geç 3 iş günü önceden bankaya iletecek. Çiftçinin bankaya yazılı müracaatı halinde hak ettiği destekleme tutarından, bankaya bildirilen borç miktarına kadar olan kısım şirketin hesabına aktarabilecek. Mahsup işleminden sonra çiftçilerin bakiye alacağı kaldığı takdirde bu bakiye tutar çiftçilere ödenecek.

Şirketin talebi halinde Genel Müdürlük, protokol dahilinde ÇKS'den veri paylaşımı yapacak. Düzenlenen belgelerin içeriğiyle ilgili hukuki sorumluluk, belgeyi düzenleyen tarafa ait olacak.

Haberin Devamı

Tarımsal Sulamaya İlişkin Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödenene Kadar 2014 Yılında Tarımsal Destekleme Ödemesi Yapılmayacağına Dair Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği yürürlükten kaldırıldı.