Gazete Vatan Logo

Çiftçi de kazandı sanayici de!

KDV artışı Başbakan Erdoğan’dan döndü..

Traktörün KDV’sini yüzde 18’e çıkaracak uygulamadan vazgeçildi. Sanayicinin iadeleri de 3 aya kadar ödenecek.

Sanayicilerin 2008 yılından bu yana yaşadığı KDV iadesi sorununun çözümü için, çiftçinin traktörü başta olmak üzere tarım makinalarında planlanan KDV artışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan döndü.

Ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı ve Bakan Zafer Çağlayan’ın işaret ettiği hazırlıkla, traktör gibi çiftçi için kritik önemdeki tarım makinalarında 5 yıl önce yüzde 8’e indirilen KDV’nin, yeniden yüzde 18’e çıkarılması planlanıyordu. Ancak Başbakan Erdoğan’ın, sanayicinin iade sorununun “KDV artışı yapılmadan” çözülmesi için talimat verdiği öğrenildi. Bu gelişmeyle Maliye Bakanlığı’nın iade sisteminde radikal bir değişiklik hazırlığı yaptığı ve iadelerin 3 ay içinde ödenmesine dönük yeni bir sisteme geçeceği öğrenildi. İlgili tebliğin önümüzdeki günlerde yayınlanacağı belirtildi.

Sorun KDV indirimiyle başladı

Köylünün traktöründeki yüzde 10’luk KDV zammını gündeme getiren sıkıntı, geçen yıl sanayicilerin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la yaptıkları toplantıda gündeme getirilmişti. Sorun 2008 yılında, traktör ve tarım makineleri, tekstil, turizm, sağlık, kırtasiye gibi bazı sektörlerdeki bazı ürünlerin KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesiyle başladı. Ürünlerin fiyatı ucuzlamış ancak sanayicinin yükü çoğalmıştı.

Üretim için malzemeyi yüzde 18 KDV’yle alan sanayiciler, traktör ve tarım makinalarını yüzde 8 KDV ile sattı. Aradaki 10 puanlık KDV farkı, devletten KDV iadesi olarak alacaklardı. Ancak ağır bürokratik süreçlerle alacakları biriktikçe birikti. Bunun üzerine sanayiciler, ya KDV’nin yüzde 18’e çıkarılması ya da iadelerin kolaylaşması için teminat sistemine geçilmesini teklif etti. Çözüm olarak KDV’nin 18’e çıkarılması ve aradaki farkın köylüye

Ziraat Bankası üzerinden kredi verilerek telafi edilmesi planı ağırlık kazandı.

Ne yap, et parayı öde

traktöre KDV zammı gündeme gelince Başbakan Erdoğan devreye girdi. Hazırlanan çözüm planıyla ilgili bilgi alan Erdoğan, KDV artışına ‘Olur‘ vermedi. Alınan bilgilere göre Erdoğan, sanayicinin sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğini ancak bunun yolunun KDV artışı olmadığını belirtti. Bunun için Maliye Bakanı Şimşek’e KDV iadelerinde ödeme sorununun nereden kaynaklandığını sordu. Şimşek’in, hatalı ya da yersiz ödeme yapmamak için denetimin çok sıkı yapıldığını vurguladığı ayrıca başvuru inceleme ve kararla ilgili bürokratik süreçleri anlattığı öğrenildi. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan’ın Bakan şimşek’e “Ne yap yap bu iadeleri

3 ay içinde öde” dediği belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın “Bana vergi artışıyla gelmeyin” dediği iddia ediliyor.

Haberin Devamı