Gazete Vatan Logo

Çift hane sinyali

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Eylül’de beklentileri aşarak % 10.4 arttı. 3. çeyrekte çift haneli büyüme için güçlü sinyal geldi. Ekonomistler 2017 yılı büyüme tahminini % 6-7’ye revize etti

Çift hane sinyali

Türkiye’de sanayinin çarkları hızlı dönüyor. Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi, Eylül’de beklentileri aşarak sürpriz yaptı. TÜİK’in verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Eylül’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.4 arttı. Eylül’de imalat sanayinde üretimin yüzde 7 artış göstermesi bekleniyordu. Sanayi üretimi aylık bazda da yüzde 0.6 arttı.

Tahminlerin üzerinde gelen veriler, 3’üncü çeyrekte büyümenin çift hane çıkma olasılığını yükseltti. Ekonomistler, sanayi üretiminde hem Eylül’de hem de çeyreklik bazda çift haneli artışın 3’üncü çeyrek GSYH’de de görülebileceğini kaydetti. Bu yılın tamamı için de büyüme tahminlerinde revizyona giden ekonomistler, 2017’de ekonominin yüzde 6 ve üzerinde bir büyümenin gerçekleşebileceğini ifade etti. Verilere göre, arındırılmamış sanayi üretimi Eylül’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.35 arttı. Bu artışla birlikte arındırılmamış bazda sanayi üretimi artışı ilk çeyrekteki yüzde 1.7 ve 2’nci çeyrekteki yüzde 2.1’in ardından 3’üncü çeyrekte yüzde 13.7’ye yükseldi.

Haberin Devamı

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “3’üncü çeyrek arındırılmamış sanayi üretimi yıllık büyümesi yüzde 13.7’ye ulaşarak güçlü bir büyümeye işaret etti. Bu bağlamda 3’üncü çeyreğe yönelik yıllık büyüme tahminimizi yüzde 6.5’ten yüzde 10’a yükseltiyoruz. Yılın son çeyreğinde iktisadi faaliyetteki ivme kaybı beklentimize rağmen 3’üncü çeyrek verisinde yaptığımız güçlü revizyon nedeniyle 2017 yılı büyüme tahminimizi yüzde 5.1’den yüzde 6’ya yükseltiyoruz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım, “Bu yılın 3’üncü çeyrek büyümesi çift haneli, yıl sonu büyümesi yüzde 7 olursa şaşırmayın. 3’üncü çeyrekte Türkiye büyük bir ihtimalle

G-20 içinde en fazla büyüyen ülke olacak” açıklamasını yapmıştı.

İhracat dopingi

Sanayi Bakanı Faruk Özlü, sanayi üretiminin Eylül’de de beklentilerin üzerinde artış sergilediğine dikkat çekerek, “Veriler ülke büyümesinin yıl sonunda beklentilerin bir miktar üzerinde olacağına işaret ediyor. Özellikle dış talepteki toparlanma sanayi ürünleri ihracatını artırmış ve bu veriler sanayi üretimi rakamlarına yansıdı” dedi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da “Bu oran sanayicilerimizin yoluna emin adımlarla devam ettiğinin güçlü göstergesi. Reel sektörde işler yolunda gidiyor, göstergeler de bunu teyit ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı