Gazete Vatan Logo

Çiçek'ten Ergenekon çıkışı

Haberal ve Aygün'ün yasağı kalkmalı!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ergenekon Davası'nın milletvekili sanıkları Mehmet Haberal ve Sinan Aygün hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması gerektiğini söyledi.
Anadolu Ajansı'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Çiçek'in sözleri özetle şöyle:

YURTDIŞI YASAĞI KALDIRILMALI:

Ergenekon Davası'nda tahliye olan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ile tutuksuz yargılanan CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün'e konan yurt dışına çıkış yasağı kaldırılmalıdır. Çünkü milletvekili sıfatıyla üstlendiği görevleri yerine getirebilmesi ve temsil görevinin gereği bir kısım iş ve işlemleri yerine getirebilmesi, çalışabilmesi bakımından bu yasağın kalkması gerekmektedir. Aksi halde milletvekilliği görevini layıkı veçhile yerine getirememiş olur. Mahkemenin bu kararı milletvekilleri açısından bir kez daha gözden geçirmesini diliyorum. Bu tür kararlar Türkiye ile ilgili dış dünyada olumsuz değerlendirmelere ve istismarlara da konu oluyor. Yürürlükteki mevzuatın bir defa daha maksada uygun şekilde yorumlanması ve değerlendirilmesi doğru olur inancı taşıyorum. Aksi takdirde milletvekilleri yasama görevini yerine getiremez, temsil noktasında birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalır ve yasama ile yargı arasındaki çatışmaya zemin hazırlamış olur.

GENEL KURUL'A SİLAHLA GİRİLMESİ:

(TBMM İdare Amiri, CHP Sivas Milletvekili Malik Özdemir'in, milletvekillerinin Meclis'e ve Genel Kurul Salonu'na silahla girdiği, zaman zaman yaşanan gerginlikler dikkate alındığında silahların çekilebileceği" sözleri) Meclis'te yaşanan tartışmalar ve grup toplantılarıyla ilgili endişelerimi çeşitli defalar dile getirdim. Bu yöndeki endişelerimi Özdemir de başka bir yönden dile getirdi ve teyit etti. Meclis yeni yasama dönemine başladığında bunları bir kez daha kamuoyuyla paylaşacağım ve liderlere bu konudaki endişelerimi, düşüncelerimi ve İçtüzüğe aykırı durumları ileteceğim. Arzu etmediğimiz hususların gerçekleşmemesi için herkesin daha duyarlı, dikkatli olması ve Meclis'in itibarını zedeleyecek tutum ve davranışlardan sakınması gerekmektedir.

EN ÖNEMLİ MADDELER DURUYOR:

İçtüzüğün 165 maddesinde anlaşıldı, ancak en önemli 20 maddede uzlaşma olmadı. Komisyonun anlaştığı maddeler, ikinci derecede önemli maddeler. En önemli 20 madde duruyor. O zaman neyde uzlaşmış olduk ki? Konunun değerlendirilmesi için grup başkanlıklarına yazı yazdım, ancak cevap gelmedi. Yanlış kurallar İçtüzük'te ve Anayasa'da varlığını sürdürüyor. Biz ise kuralı değiştirmek için yanlış kurallara hayatiyet tanıyarak, sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bu da 24. Dönem parlamentosunun yaşadığı garipliklerden.

HAMİLE VEKİLLER:

Milletvekilleriyle ilgili yasa teklifinden bazı partiler imzalarını çekti. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçtüzüğün ihtiyaca cevap vermediğini, kadın milletvekillerinin özel durumları hesaba katılmadığı için sıkıntılar yaşadıklarını anlattım. Teklife hamile milletvekilleriyle ilgili hüküm konulmasını istedim. İçtüzüğün her tarafından problem çıkıyor. Bu da İçtüzüğün ne kadar eski, köhne ve ihtiyaca cevap vermediğinin başka göstergesi. Maalesef o konuda da bireysel inisiyatiflerle çözüm bulmaya çalışıyoruz. Halbuki demokrasilerde kuralı doğru koyacağız. Yanlış kurallar orada duruyor, kişisel inisiyatiflerle sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bu da şarkvari bir anlayış ortaya koyuyor.

SESLİ DÜŞÜNME:

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun başörtülü milletvekilliğinin önünü açtığına ilişkin yorumlar, sesli düşünmedir. Bu konu henüz kesinleşmedi.


Haberin Devamı