Gazete Vatan Logo

CIA hapishanelerinde işkence cezası!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, CIA'ya gizli hapishaneler veren Polonya hakkında tazminat ödeme kararı aldı. Bu hapishanelerde işkence görüp dava açanlara Polonya tarafından 100'er bin Euro tazminat ödenecek

AİHM, yasadışı bir şekilde 2 kişinin CIA tarafından Polonya'da gizli bir hapishanede tutularak işkence edilmesinden dolayı Polonya devletini suçlu buldu. Mahkeme, Polonya hükümetinin bu tutuklulardan her birine 100'er bin Avro tazminat ödemesine karar verdi.

Karar gerekçesinde, Polonyalı yetkililerin 2002 yılı sonunda Amerikan istihbarat örgütü CIA'ya ülkenin kuzeyindeki bir askeri üste, şimdi yaşları 43 ve 49 olan kişilerin Polonya toprakları içinde işkence ile sorgulanmalarına yardım ettikleri belirtildi. Ayrıca daha sonra bu iki kişinin Amerikalılar tarafından, işkence ile sorgulanmalarının devam edeceği Guantanamo kampına götürülmelerine de yardım ettikleri için Polonyalı yetkililerin suça ortak oldukları kaydedildi.

GENİŞLETİLMİŞ SORGULAMA METODU

Suudi Arabistanlı ve Filistinli iki kişi, önce Polonya'daki askeri üste biri 6 diğer 9 ay olmak üzere sorgulandıktan sonra, halen esir olarak tutuldukları Guantanamo kampına götürüldüler. Şimdiye kadar her ikisi de ABD'de mahkemeye çıkarılmadı. Tutuklulardan birinin avukatı, müvekkiline Amerikalılar tarafından 'genişletilmiş sorgulama metodu' olarak adlandırılan Polonya usulü işkenceler yapıldığını bildirdi. Bu işkence metodları arasında başın suya sokularak tutulması, dövülme, bedenin soğutulması ve açlık yeralıyor.

Uzun bir süreden beri Polonya ve Romanya'nın 2003 ile 2005 yılları arasında CIA ile bir anlaşma yaptıkları ve bu ülkelerde gizli hapishaneler kiraladıkları biliniyor. Avrupa Konseyi özel görevlisi Dick Marty'in yaptığı araştırmalar sonucu Polonya'nın o zamanki Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski ve Romanya Devlet Başkanı Ion Iliescu'nun, hapishanelerin kiralanması için izin verdikleri ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde CIA'ya hapishanelerini veren ülkeler arasında Litvanya da bulunuyor. Romanya ve Litvanya'ya karşı da AİHM'de açılmış davalar bulunuyor.

Haberin Devamı