Gazete Vatan Logo

CIA destekli yeni darbe!

Kitabında Türkiye’de gerçekleşecek 5. darbeden söz etti

CIA destekli yeni darbe!

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görev yaptığı 13 yıllık dönemde Türkiye’deki darbeleri inceleyen ve bu konuda aylarca çalışan Martin Judge, ‘Beşinci Darbe’ adıyla yazdığı romanda, Türkiye’de CIA desteğiyle gerçekleşecek yeni bir darbenin hikayesini anlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın medya departmanında görev alırken 12 Eylül 1980 darbesini yakından takip eden emekli diplomat Martin Judge tarafından kaleme alınan kitapta, ABD ekseninden çıkarak İslami bir rejime doğru yol alan bir Türkiye tasvir ediliyor. Kitapta ‘Mustafa’ adıyla anılan Cumhurbaşkanı ile ‘Ahmeh’ isimli Başbakan’ın ABD çıkarlarına aykırı hareket ettiğini düşünen Beyaz Saray tarafından CIA’ya Türkiye’de yeni bir darbe gerçekleştirilmesi için talimat veriliyor.

CIA’nın hazırladığı darbe planının ardından istihbarat örgütünün Ankara’daki büro şefi Brad Norman, Türkiye’deki emekli ve muvazzaf generalleri darbeye ikna etmekle görevlendiriliyor. Darbenin gerçekleşmesinin ardından kurulacak yeni askeri yönetime ABD’nin tam destek vereceği bilgisi kendilerine iletiliyor. Emekli Tümgeneral Demir Orbay’ın başkanlığında ve Türk ordusunda tuğgeneral rütbesiyle görev yapan Başbakan’ın kuzeni General Turkoy’un liderliğinde girişimler başlıyor.

Dışişlerine de gönderdi

Genelkurmay İkinci Başkanı General Etan Peker’in de desteğinin alınmasıyla darbe için düğmeye basılıyor. Ancak ordu içinden hükümete sadık olan cunta karşıtı generaller, darbeyi engellemek için harekete geçiyor. Bu sırada çıkan karışıklıktan faydalanan PKK da bir Amerikalı milletvekilini kaçırma girişiminde bulunuyor. ABD yönetimi işlerin sarpa sarması üzerine Amerikan Deniz Kuvvetleri’nde görevli Yüzbaşı Reed Steel’i Türkiye’ye göndererek hem vekilin PKK’nın elinden kurtarılmasını hem de darbenin başarıya ulaşmasını sağlıyor.

Öyküde bir aşk hikayesi de eksik edilmemiş. ABD’li yüzbaşı Türkiye’de görev yapan BBC muhabiri Gailbe Kavaf ile hem PKK’lılara karşı beraber mücadele ediyor hem de aynı zamanda lise arkadaşı olan kadınla aşk yaşıyor. Türkçe isimlerin seçimi konusunda biraz başarısız olsa da Amerikalı yazar, ‘Kitabımda çok gerçekçi bir darbe senaryosu anlatıyorum. Aylarca bu konuda araştırma yaptım. Hatta Dışişleri Bakanlığı’na gerçekçi bu darbe senaryosundan ders çıkartabileceklerini ve gelecekte böyle bir senaryoyu kullanabileceklerini düşünerek kitabın kopyalarını da gönderdim’ dedi. Kitap emekli generaller ve siyasilerden de ‘Elinizden asla bırakamayacağınız bir kitap’ sözleriyle büyük övgü aldı. İki kez Pulitzer ödülü kazanan gazeteci Steve Breen, ‘Judge bu tür bir kitap yazmak için gerekli tüm donanıma sahip. Muhteşem bir kitap ve çok sürükleyici’ ifadesini kullandı.

DARBENİN 6 YÜZÜ

Yazar, Agatha Cristie kitaplarında da görülen bir yöntemle karakterlerin isimlerinin yanısıra fotoğraflarına da yer verdi.



Haberin Devamı